S pogovorom o Bosni v MKC Ljubljana obeležili dan državnosti

Pred prihajajočim dnevom državnosti Bosne in Hercegovine je v četrtek, 23. novembra 2023, v veliki dvorani Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana potekal svečan program.

Po intonaciji slovenske in bosanske himne smo začeli s pogovorom, ki sta ga soustvarjala dva izredna poznavalca Bosne, njenega duha, zgodovine in sedanjosti. Pogovarjala sta se dr. Faris Kočan in Ervin Hladnik Milharčič. Faris Kočan je doktor znanosti s področja mednarodnih odnosov, raziskovalec na Centru za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Slovi za izjemnega poznavalca nacionalnih političnih strank in notranje politične dinamike v državah Zahodnega Balkana ter njegovega približevanja Evropski uniji. Ervin Hladnik Milharčič, uveljavljeni slovenski novinar in vojni dopisnik, ki o odnosih družbe do sodobnih problematik trenutno piše za časopis Dnevnik, v besedi nastavlja ogledalo družbi, vendar se seveda ponovno največ posveča trenutnim vojnim področjem, Ukrajini in Gazi.

Bosna in Hercegovina za Slovenijo in Slovence ne predstavlja zgolj skoraj sosednje države, saj je geografska bližina privedla do tega, da so se med ljudmi obeh držav spletle vezi. Državi delita zgodovinsko, kulturno in politično povezanost, ki izhaja iz skupne preteklosti v okviru nekdanje Jugoslavije, še pred tem pa iz obdobja avstro-ogrske monarhije. Obdobje zadnje vojne v 90. letih je obdobje, ki je vezi med Slovenijo in Bosno še bolj okrepilo, saj je Slovenija imela pomembno vlogo pri sprejemanju bosanskih beguncev, ki so svoje zatočišče našli v Sloveniji, veliko njih pa si je v Sloveniji ustvarilo nov dom. Konkretno obdobje zgodovine sta državi delili življenje pod eno državno ureditvijo in v času avstro-ogrske okupacije je ta pokrajina (Bosna) postala zelo privlačna za slovenski narod, in sicer zaradi sorodnosti obeh jezikov, bližine in skupnega cesarja. Za to pokrajino se je pojavilo poimenovanje »nova Amerika«. Kje sta se izgubila ta blišč in razvojni potencial, je bilo izhodiščno vprašanje za gosta. Skozi pogovor sta se dotaknila tudi trenutne aktualne problematike, različnih dojemanj in reprezentacij Bosne in bosanskega skozi prizmo orientalizma ter izpostavila, da imata tako Slovenija kot Bosna enako izkušnjo vzpostavljanja države, kar veliko pove o njunem medsebojnem odnosu.

V organizaciji Knjižnice Averroes in Islamske skupnosti pa je od 3. oktobra do 6. novembra 2023 potekal literarni natečaj pod naslovom Bosna je ljubav//Bosna je ljubezen. Namen natečaja je bil, da šolarji in dijaki v pisani besedi izrazijo, kaj čutijo do Bosne in Hercegovine. Kateri občutki jih prevzemajo, kako živijo svojo mladost v tej državi ali izven nje, kaj jim je pri srcu, kaj bi radi izpovedali in predstavili drugim na svoj lasten, mladosten, igriv, svojstven način.

Obeležitev dneva državnosti Bosne in Hercegovine je bila odlična priložnost za razglasitev zmagovalcev in podelitve nagrad. Na podlagi točkovanja strokovne komisije so bila na literarnem natečaju nagrajena naslednja dela:

3. mesto HARUN BEGIĆ, II. Osnovna šola Celje, 7. razred

2. mesto AMNA KAMENČIĆ, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, 4. letnik

1. mesto HANA DŽANANOVIĆ, Gimnazija Kranj, 1. letnik

Na literarnem natečaju je s svojimi izvirnimi deli sodelovalo 17 otrok. Njihova dela je pregledala in ocenila strokovna komisija, sestavljena iz strokovnjakov s področja jezika in literature, in sicer: Irena Urbič, Angela Hladnik Milharčič, Nevres Mustafić in Amra Halilović. 

Prisotne goste je nagovoril tudi mufti mag. Nevzet Porić, ki je čestital zmagovalcem literarnega natečaja in poudaril, da so mladi tisti, ki gradijo in vzdržujejo Bosno in njen duh. Poudaril je, da so ljudje, ki so bili v preteklosti povezani z Bosno in imajo danes v Sloveniji svoj dom, dejansko privilegirani, saj imajo dve domovini – Bosno in Slovenijo. Ljubezen je ljubezen le, če se deli, in mi delimo svojo ljubezen do dveh domovin.

Svečani program sta z Recitalom o Bosni popestrila Riad Subašić in Halima Porić na violini.

Vsem državljanom Bosne in Hercegovine in tistim, ki jo doživljajo kot pomemben del identitetne pripadnosti, čestitamo ob dnevu državnosti.