Knjižnica Averroes

V izobraževalnem objektu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana deluje knjižnica Averroes, specialna knjižnica s področja kulture s posebnim poudarkom na islamu.

Knjižnica Averroes je bila ustanovljena leta 2013 in je od takrat doživela več selitev. Končno pa je našla svoj stalni dom v sodobni, arhitekturno izjemni stavbi. Ta nova lokacija knjižnici omogoča, da deluje v popolnoma novem kontekstu in zagotavlja izboljšano izkušnjo v primerjavi s prejšnjimi lokacijami.

Poslanstvo knjižnice skozi vso svojo zgodovino ostaja dosledno: zbiranje, urejanje in obdelava gradiva, ki se nanaša na balkanistiko, orientalistiko, zgodovino, književnost, islam in muslimane ter druge vsebine, povezane s temi področji. Knjižnica Averroes je bila ustanovljena z zavedanjem, da v Sloveniji primanjkuje znanja in ustrezne literature o temah v povezavi z islamom in muslimani. Ta izziv želi obravnavati tako, da postane zanesljiva institucija in vir informacij o islamskih študijah in svetovnih religijah.

Čeprav je Averroes primarno specializirana knjižnica za področje islamskih študij, je odprta za širše bralstvo v slovenski skupnosti. Pomembno je omeniti, da se knjižnica ne osredotoča samo na islamske študije, temveč pokriva tudi druge, zlasti abrahamske, religije s teološkimi, religiološkimi, sociološkimi, zgodovinskimi poudarki.

Knjižnica Averroes je vir znanja in informacij za vse, ki jih zanima vera, pa naj bodo strokovnjaki, raziskovalci, študenti ali preprosto radovedni posamezniki. Poleg tega želi knjižnica zagotoviti prostor za srečanja in izmenjavo idej ter s tem prispevati k boljšemu razumevanju islamske kulture in njenega pomena v širši družbi. S spodbujanjem dialoga in strpnosti med različnimi družbenimi skupinami bo knjižnica prispevala k ustvarjanju bolj vključujoče skupnosti.

Obiskovalce knjižnice Averroes spodbujamo, da se vključijo v proces branja in raziskovanja ter razvijajo svoj kritičen pristop do materialov, ki jih raziskujejo. Knjižnica želi biti kraj zbliževanja, pospeševanja napredka, spodbujanja intelektualne radovednosti in spodbujanja raziskovanja zanimivih vprašanj. Med izpitnimi obdobji ponuja udobne bralne kotičke za študente, raziskovalce ali vse, ki želijo svoj prosti čas preživeti v prijetnem okolju.

V sklopu projekta Knjižnica pod krošnjami (tekom sezone) je v enoti Rajski vrt na voljo izbor kuriranih naslovov iz Knjižnice Averroes. Namen te pobude je razširiti doseg knjižnice in narediti njene vire dostopne širšemu občinstvu.

Knjižnica obratuje vsak torek, sredo in četrtek od 10.00 do 18.00. Veselimo se, da vas lahko pozdravimo v knjižnici Averroes in se podamo na pot znanja, razumevanja in raziskovanja kulture.

Knjižničarki: Angela Milharčič Hladnik in Jasmina Bajrić Poljić

Kontakt: knjiznica@averroes.si ali 040 778 331