Literarni natečaj Bosna je ljubav / Bosna je ljubezen: zmagovalna pesem Hej, praviš, da ni Bosne?

Dan državnosti Bosne in Hercegovine je priložnost, da se spomnimo na Bosno in Hercegovino, na njeno zgodovino, ljudi, znamenitosti, agresijo in vse, kar je povezano z njo. Letos je bil ta praznik priložnost, da učenci zadnje triade osnovnih šol in srednješolci ljubezen, ki jo gojijo do Bosne in Hercegovine, izkažejo v pisani besedi.

Od 3. oktobra do 6. novembra 2023 je potekal literarni natečaj pod naslovom Bosna je ljubav//Bosna je ljubezen. Namen natečaja je bil, da šolarji in dijaki v pisani besedi izrazijo, kaj čutijo do Bosne in Hercegovine. Kateri občutki jih prevzemajo, kako živijo svojo mladost v tej državi ali izven nje, kaj jim je pri srcu, kaj bi radi izpovedali in predstavili drugim na svoj lasten, mladosten, igriv, svojstven način. Na natečaju so mladi literati sodelovali s prispevki v bosanskem in slovenskem jeziku.

Literarni natečaj sta organizirali Knjižnica Averroes in Islamska skupnost v Republiki Sloveniji, ki se zavedata, da so takšne vrste natečaji izrednega pomena. Zato si prizadevamo za spodbujanje pisane besede in kreativnosti med mladimi. Prispela dela znova jasno kažejo in dokazujejo, da pisana beseda še vedno omogoča največ prostora za ustvarjalnost in svobodno domišljijo.

Na literarnem natečaju je s svojimi izvirnimi deli sodelovalo 17 otrok. Njihova dela je pregledala in ocenila strokovna komisija, sestavljena iz strokovnjakov s področja jezika in literature, in sicer: Irena Urbič, Angela Hladnik Milharčič, Nevres Mustafić in Amra Halilović. V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko, jezikovna spretnost, slog pisanja in sporočilnost.

Na svečanosti ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine, ki je potekala v četrtek, 23. novembra 2023, v veliki dvorani Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, smo razglasili zmagovalce literarnega natečaja. Nagrade jim je podelil Nevres Mustafić, član strokovne komisije in direktor Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana. Na podlagi točkovanja strokovne komisije so bila na literarnem natečaju nagrajena naslednja dela:

3. mesto Harun Begić, II. Osnovna šola Celje, 7. razred, s spisom Šta je meni Bosna i Hercegovina?

2. mesto Amna Kamenčić, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, 4. letnik, s pesmijo Kako, bolan, nema Bosne?

1. mesto Hana Džananović, Gimnazija Kranj, 1. letnik, s pesmijo Hej, praviš, da ni Bosne?

Strokovna komisija je svojo odločitev takole razložila: »Zmagovalno pesem odlikuje izražanje trdnega prepričanja v obstoj Bosne in Hercegovine. Odraža močan občutek ponosa, ki se kljub težki zgodovini meša s kančkom duhovitosti. Vse to terja precej literarnoteoretičnega znanja in napora, iznajdljivosti, pa tudi navdiha, ki omogoča pesnici izbrati ustrezne izraze ter hkrati v pesmih posredovati močno sporočilo.

Pesem v bralcu vzbudi občutke ponosa, bolečine, poguma, neuničljivosti, pripadnosti, moči. Avtorica pesmi se dotakne tudi tistih, ki Bosno in Hercegovino zanikajo in jim s kančkom duhovitosti nameni nekaj verzov. Verjamemo, da je Bosna in Hercegovina resničnost, dejstvo in odlično je, če se to zna izraziti na takšen, prepričljiv način.

Pesem brani in slavi obstoj Bosne in Hercegovine, izpostavlja pomen kulture, pesmi ter odraža ponos na državo.«

Zmagovalno pesem je na svečanem dogodku prebrala članica strokovne komisije Irena Urbič.

Morda se ne bodo vsi, ki so sodelovali na natečaju in imajo radi besede, v prihodnosti ponašali s pisateljskimi nazivi, bo pa ta izkušnja dodatno prispevala k temu, da bodo znali ceniti delo pisatelja. Zato se bodo zavedali tudi, kako pomembno je branje, predvsem v današnjih časih. Z branjem namreč delamo na sebi, kar je gotovo velik prispevek k razvijanju strpnosti, empatije in sočutja v družbi in svetu.

Vsem nagrajencem in sodelujočim na natečaju iskreno čestitamo.