Tisoč in ena podoba islamske arhitekture

V Muslimanskem kulturnem centru je v četrtek, 8. junija 2023, potekal dogodek Tisoč in ena podoba islamske arhitekture. Predstavljal je voden ogled fotografske razstave Arneja Hodaliča v vrtu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, ki nosi naziv Mimar Sinan – Michelangelo z Vzhoda.

Arne Hodalič, znan po svojem izjemnem fotografiranju in avanturističnem pristopu k fotografiji, nas je uvodoma popeljal skozi fotografije, ki odražajo njegovo delo in se v veliki meri opirajo na prikazovanje različnih religijskih praks, obredov, arhitekture … Med dogodkom je predstavljen širok izbor fotografij, ki predstavljajo mojstrovine Mimarja Sinana, dvornega arhitekta osmanskega cesarstva, ki je s svojim delom zaznamoval ne samo islamsko arhitekturo, ampak kulturo nasploh. K pristnemu doživetju islamske arhitekture in mojstrovin Mimarja Sinana je prispeval tudi vsebinski komentar predstavnice Islamske skupnosti in kulturologinje Ele Porić. Celoten proces priprave in poglobljenih pogovorov o vsebini fotografske razstave nas je povezal s fotografinjo Katjo Bidovec, ki je prepoznala ponujeno priložnost Galerije Jakopič in v sodelovanju z Islamsko skupnostjo prijavila sodelovanje na mojstrskem tečaju Fotografija opolnomoča, pod vodstvom angažirane fotografinje Susan Meiselas. Med glasbenim predahom, ki so ga pripravili člani Mladinskega pevskega zbora MKC Ljubljana pod vodstvom hafiza Ahmeda Alilija, smo imeli priložnost pogledati prve fotografije, nastale v okviru mojstrskega tečaja.

Da bi celoten kontekst razstave in dogodka zaokrožili, je bilo sodelovanje arhitekta in projektanta MKC Ljubljana Matije Bevka na samem dogodku neizogiben. Spoznali smo simboliko in ozadje nastanka kompleksa MKC Ljubljana. Ni naključje, da je ravno prva razstava iz serije načrtovanih razstav, izbrala kratko predstavitev genialnega arhitekta Mimarja Sinana, saj sta tudi zasnova in izvedba Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana v arhitekturnem svetu poželi veliko občudovanja ter bili deležni številnih domačih in mednarodnih priznanj. Dogodek smo zaključili z ogledom notranjosti ljubljanske džamije in poslušanjem recitiranja kur’anskega odlomka hafiza Ahmeda Alilija.