Islamska skupnost organizirala tradicionalni obisk pokopališča v Logu pod Mangartom

Kot vsako leto, druga nedelja v juniju je rezervirana za odhod v Log pod Mangartom. Tako je bilo tudi to nedeljo, 11. junija 2023, ko so se na vojaškem pokopališču v logu pod Mangartom zbrali imami na čelu z muftijem in člani Islamske skupnosti iz različnih džematov.

Ob tej priložnosti so se spomnili padlih borcev Bošnjakov, ki so se borili na strani Avstro-Ogrske monarhije in so umrli na Soški fronti. Spomnili so se jih z branjem Kur’ana in izrekanjem priprošnje (dova) Vzvišenemu Bogu. Na pokopališču v Logu pod Mangartom sta pokopana sto dva vojaka, ki sta znana po imenu in priimku, ker se na njihovih grobovih nahajajo nagrobni spomeniki. Veliko je število Bošnjakov, ki so umrli na istem bojišču vendar ni znano kje so bili pokopani. Sedaj je postalo že tradicionalno zbiranje imamov in članov Islamske skupnosti na pokopališču v Logu pod Mangartom ob branju Kur’ana in izrekanju priprošenj Vzvišenemu Bogu za padle muslimane na Soški fronti.

Prisotne je nagovoril mufti mag. Nevzet Porić. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost obiskovanja vojaškega pokopališče v Logu pod Mangartom, ki se nahaja pod Rombonom katerega so s svojimi življenju branili Bošnjaki v Prvi svetovni vojni. Zahvalil se je imamom in članom Islamske skupnosti, ker vsako leto prihajajo na to mesto z namenom obeleževanja in ohranjanja spomina na padle borce. V nadaljevanju je spregovoril o menjavi nagrobnih spomenikov padlih borcev. Do leta 2007 so ležali pod križi. Islamska skupnost je uspela, ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj, zamenjati križe in postaviti ustrezne nagrobne spomenike t.i. nišane. Spregovoril je tudi o prvi džamiji na slovenskem, ki je bila zgrajena v bližini vojaškega pokopališča v Logu pod Mangartom. Takoj po končani Prvi svetovni vojni je bila džamija porušena. Spomnil je da je bilo v časopisu ”Slovenec” leta 2017 objavljeno da se bo otvoritvene slovesnosti džamije v Logu pod Mangartom udeležil reisu-l-ulema, oz. vrhovni verski poglavar muslimanov, iz Sarajeva. Ta dogodek je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji vzela kot začetek svojega institucionalnega delovanja na področju Republike Slovenije. Spomnil je prisotne na postavitev spomenika leta 2012, ki je bil postavljen na pokopališču v Logu pod Mangartom in je posvečen izključno Bošnjakom, ki so se borili na Soški fronti. Spomnil je tudi na pomembno vlogo muftija dr. Nedžada Grabusa v času, ko je opravljal funkcijo ljubljanskega muftija in je vložil veliko truda za ohranitev spomina na padle Bošnjake in spomina na prvo džamijo v Sloveniji. Na koncu je mufti Porić izrazil zadovoljstvo, da se vsako leto mladi udeležujejo tega dogodka in se zanimajo za zgodovino in dogajanja na hribih in dolini reke Soče kar daje upanje, da spomin na padle Bošnjake v Prvi svetovni vojni na Soški fronti ne bo zbledel.

Ob koncu je hafiz Ahmed Alili recitiral sallu (posebno molitev za umrle) in po tem je bila opravljena opoldanska molitev. Za tehnično organizacijo dogodka v Logu pod Mangartom je poskrbel džemat Jesenice.