Obvestilo za javnost ob kurban bajramu 2023

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da je kurban bajram v sredo, 28. junija 2023. Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v Ljubljani v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana. Bajramsko molitev ki se bo začela ob 5.54 bo vodil mufti mag. Nevzet Porić, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike.(Za novinarje, snemalce in fotografe bo zagotovljeno mesto na galeriji džamije. Zaradi pričakovanega večjega števila obiskovalcev, priporočamo prihod v MKC okrog 5. ure.)

Kurban bajram je ozko povezan z romanjem (hadž) v sveti mesti Mekko in Medino. Letošnjega romanja se je v organizaciji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, udeležilo 40 romarjev iz Slovenije. Kurban bajram bo trajal štiri dni, in sicer od srede 28. junija do sobote 1. julija 2023.

Dan pred kurban bajramom se imenuje Dan Arefata in je najbolj pomemben trenutek pri romanju oziroma hadžu. Na ta dan se vsi romarji zberejo na gori Arefat, ki je oddaljena od Mekke približno 15 kilometrov in preživijo blagoslovljene trenutke v molitvi, poglobljenemu razmišljanju o sebi, svojih dejanjih in namenijo molitve za dobro vseh ljudi. Za vse tiste, ki niso na romanju je priporočljivo, da Dan Arefata preživijo v postu. Sledi kurban bajram, ki traja štiri dni. V teh prazničnih dneh imamo priložnost, da se ozremo okoli sebe in pogledamo v kakšnem stanju je naša  družina, sorodniki, prijatelji, saj je človek človeku brat in tisto, kar želi sebi mora želeti tudi drugim. Na svetu nismo sami, delimo usodo z ljudmi, ki pripadajo različnim veram, kulturam in prepričanjem. Hadž je simbol enotnosti, globokega verovanja vendar tudi raznolikosti ljudi. Hadž nas uči, da je na Zemlji vse minljivo ter da so etične in moralne vrednote bistvene za skladen odnos med ljudmi.

Praznični dnevi so priložnost za kesanje, opravičilo pa tudi za veselje in radost. Priporočamo vernikom, da izkoristijo priložnost in radosti kurban bajrama delijo s svojimi najbližjimi, s svojimi sosedi in prijatelji. Pokažimo odprtost in iskrenost muslimanskega srca in dobrohotnost muslimanskega duha.

Tisti, ki se niso udeležili romanja praznujejo kurban bajram in ga preživljajo v družinskem krogu, saj je bajram družinski praznik, čas medsebojnega obiskovanja in obdarovanja. To je obdobje medsebojnega odpuščanja v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje v katerem se nahajamo.

Bajramska molitev bo organizirana tudi v drugih mestih po Sloveniji kjer deluje Islamska skupnosti v Republiki Sloveniji, in sicer: v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Islamska skupnost v RS