Knjige pod krošnjami Rajskega vrta

V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana smo v sredo, 31. maja 2023, odprli knjižnico pod krošnjami, enoto Rajski vrt. Enota Rajski vrt je znotraj mreže bralnih prostorov na zelenih površinah v Ljubljani, edina, ki je specialna in tematsko posvečena veri in religiji.

Enota Rajski vrt je namenjena vsem, ki želijo spoznavati in odkrivati nove svetove ter prebirati knjige v prijetnem in tihem vrtnem ambientu Muslimanskega kulturnega centra.

Uvodoma je prisotne pozdravila Tina Popovič iz Zavoda Divja misel, ki skupaj z Gajo Najo Rojec na nacionalni ravni koordinira projekt. Izrazila je zadovoljstvo, da smo v letošnji 19. sezoni s skupnimi močmi uspeli postaviti novo enoto knjižnice pod krošnjami. Projekt zagovarja idejo branja na prostem, v prijetnim ambientih in naravnih okoljih. Velika pozornost je namenjena izboru kvalitetne literature različnih formatov s katerimi se k branju nagovarja vse starostne skupine in različne obiskovalce – tako zahtevne bralce kot tudi tiste z manj bralne kondicije.

Otvoritev nove enote smo pospremili s pogovorom in uvodnim predavanjem prof. dr. Aleša Črniča, ki je skozi strnjen in kratek religiološki vpogled zastavil izhodiščno vprašanje, ki se tematsko dopolnjuje s specialno usmeritvijo enote Rajski vrt, in sicer ali sta religija in vera sopomenki. Zakaj skoraj vsi jeziki poleg lastnih izrazov za vero ohranjajo tudi tujko religija in ali je standardna bibliotekarska oznaka tematskega področja »svetovna verstva« (ne)problematična?  V času globalizirajočega in hitro spreminjajočega sveta se religija zelo spreminja. V današnjem postmodernem času so ljudje religiozni na različne načine in vse bolj je prisotna značilnost in praksa poznega dvajsetega stoletja, kot to opiše sociologinja religije, Grace Davie, prisotnost verovanje brez pripadanja (prakse) in pripadanje brez verovanja. Kako sobivati z različnimi religijskimi in verskimi praksami, razumevanji in konteksti so vprašanja, ki so relevatna za pogovor znotraj enote Rajski vrt.

Enota Rajski vrt je prostor, kjer se bodo srečevali knjige in ljudje, ideje in razprave, kjer bodo rastli odnosi in pogledi na svet. Ker nimamo veliko priložnosti, da bi o temah religioznosti in verovanja govorili, bomo tekom sezone organizirali različne dogodke za vse starostne skupine. Otvoritvenega dogodka se je udeležil tudi mufti mag. Nevzet Porić z imami in muallimami Muslimanskega kulturnega centra, kot tudi številni podporniki in simpatizerji tovrstnih dogodkov.

Delovni čas za listanje in branje knjig v Rajskem vrtu je od srede do nedelje med 17. in 21. uro okvirno do 15. septembra 2023.