V Muslimanskem kulturnem centru zasedal Zbor Islamske skupnosti

V soboto, 10. septembra 2022 je v Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani, potekala 8. redna seja Zbora Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Seji je predsedoval predsednik Zbora, Eldin Velagić. Poleg članov Zbora so bili na seji navzoči člani Mešihata, imami in predsedniki izvršnih odborov.

Na začetku seje je zbrane nagovoril mufti mag. Nevzet Porić, ki je izpostavil začetek novega veroučnega leta. ”Danes je poseben dan za Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji, saj se je v jutranjih urah začelo veroučno leto in potekale so prve ure mektebskega pouka. Imami in muallime nosijo veliko odgovoronost toda tudi čast, da lahko poučujejo naše otroke o vzvišeni veri. Mektebski pouk in verouk na spološno je najpomembnejši segment dela in delovanja Islamske skupnosti. Ob tej priložnosti čestitam imamom in muallimam začetek mektebskega pouka ob priprošnji Dragemu Bogu, naj jim podari modrost, znanje in potrpežljivost pri poučevanju otrok islamu in islamskim vrednotam. Želim vas obvestiti, da je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, sprejel nov učni načrt mektebskega pouka, ki sta ga Rijaset in Svet muftijev že potrdila. Mektebski pouk se od letošnjega veroučnega leta izvaja po novem učnem načrtu.”

Mufti je posebej izpostavil skrben odnos, ki so ga člani Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji pokazali v preteklem obdobju. ”To kar želim poudariti je odnos naših članov do Islamske skupnosti, ki ga izkazujejo z izvrševanjem svojih obveznosti skozi članarino in z drugimi prispevki, ki jih prispevajo v imenu Boga. Kot mufti se želim zahvaliti članom za izraženo skrb o Islamski skupnosti in izreči molitev Vzvišenemu Bogu, naj sprejme njihova dobra dela.”

Mufti Porić je v nadaljevanju spregovoril o aktualnih vprašanjih in načrtih Islamske skupnosti s poudarkom na izobraževalnih projektih za odrasle, ženske in mladino.

Aktivnosti muftija Porića in muftijevega urada med dvema sejama Zbora je predstavil Nevres Mustafić, tajnik Zbora Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Analizo finančnega stanja v Islamski skupnosti je predstavil Haris Muratagić, vodja finančne službe Mešihata Islamske skupnosti.

Zbor je sprejel informacijo o infrastrukturnih projektih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Zbor Islamske skupnosti je po aktivni razpravi sprejel spremembe volilnih pravil v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji in razpisal volitve za organe Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, ki bodo potekale 4. decembra 2022.