Srečanje imamov Islamske skupnosti in duhovnikov Katoliške cerkve

V sredo, 21. septembra 2022, je bilo v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana organizirano srečanje imamov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in duhovnikov Katoliške cerkve v Sloveniji.

Srečanje je potekalo ob zaključku dvoletnega projekta medverskega dialoga in srečanja imamov in duhovnikov na lokalni ravni. Koordinatorja projekta sta bila prof. dr. Mari Jože Osredkar iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in imam Nevres Mustafić.

Program srečanja se je začel z ogledom džamije oziroma kompleksa Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana, ki ga je vodil Denis Striković.

V predavalnici Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana sta koordinatorja projekta nagovorila prisotne imame in duhovnike.


Prof. Osredkar je izpostavil, da pomen tega projekta vidi v boljšem razumevanju muslimanov in kristjanov v Republiki Sloveniji, predvsem na lokalni ravni. Poudaril je, da je to proces, ki se je šele začel in da je od imamov in duhovnikov odvisno kakšno sodelovanje bo na lokalni ravni. Prof. Osredkar meni, da je ta projekt dolgoročno velikega pomena za dobre odnose med muslimani in kristjani v Republiki Sloveniji.

Mufti mag. Nevzet Porić je izrazil dobrodošlico vsem udeležencem projekta medverskega dialoga in poudaril pomen skupnega sodelovanja na tem področju.

»Potrebno je, da spoštujemo drug drugega in pravzaprav, da spoštujemo dostojanstvo vsakega človeka. Prejšnji teden je v Kazahstanu potekalo svetovno srečanje verskih voditeljev, kjer je bilo poudarjeno sporočilo miru in sožitja. Zelo pomembno je, da imami in duhovniki na lokalni ravni sodelujejo. Tako je poslano pomembno sporočilo vernikom. Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ima dobre odnose s Katoliško cerkvijo in vsemi drugimi cerkvami ter verskimi skupnostmi v Republiki Sloveniji. Naša družbena vloga je zelo podobna in zato je pomembno, da sodelujemo in izmenjujemo izkušnje. Seveda je potrebno to sodelovanje prenesti na lokalno raven in prav to je vaše poslanstvo – imamov in duhovnikov. Podpora Katoliške cerkve v procesu izgradnje džamije v Ljubljani je bila za Islamsko skupnost zelo pomembna. Zato nadaljujte sodelovanje v tej smeri. Pomagali bomo pri tem procesu, ker želimo okrepiti naše prijateljske odnose. Čestitke za uspešno zaključen projekt« – je dejal mufti Porić.

Po sprejemu pri muftiju Poriću se je pogovor nadaljeval o prihodnjem sodelovanju in predlogih za izboljšanje medverskega dialoga.