Mufti mag. Nevzet Porić se je udeležil slovesnosti ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Ob navzočnosti predstavnikov petih največjih verskih skupnosti v Slovenije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, 23. avgusta 2022 položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na povabilo predsednika Pahorja so bili ob pietetnem dejanju navzoči visoki predstavniki petih največjih verskih skupnosti v Sloveniji: mufti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mag. Nevzet Porić, katoliški škof msgr. dr. Anton Jamnik, evangeličanski škof mag. Leon Novak, pravoslavni škof Sava, škof pomočnik patriarha srbske pravoslavne cerkve, in judovski rabin Ariel Haddad. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je imel ob tej priložnosti nagovor.

Pred slovesnostjo je predsednik republike sprejel visoke predstavnike verskih skupnosti v Predsedniški palači, kjer so se predstavniki verskih skupnosti pogovorili s predsednikom republike o trenutnem stanju v državi, Evropi in Svetu.

23. avgusta obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, s katerim obsojamo vse zločine proti človeštvu, ki so jih povzročili totalitarni in avtoritarni režimi. Leta 2009 je Evropski parlament z Resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu 23. avgust posvetil vsem žrtvam totalitarnih in avtoritarnih režimov, slovenska vlada pa ga je leta 2012 razglasila za uradni spominski dan tudi v Sloveniji.

Spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je bil na Kongresnem trgu postavljen pred petimi leti in slovesno odprt 13. julija 2017. Z njegovo postavitvijo Republika Slovenija sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo spomenike ali podobna osrednja spominska obeležja v spomin tistim, ki so umrli v vojnah. Spomenik je odtlej osrednje državno spominsko obeležje za vse, ki so kot vojaki različnih armad padli v vojnah na naših tleh ali umrli kot njihove žrtve, posvečen pa je tudi žrtvam revolucionarnega nasilja. Položitev venca k Spomeniku na Kongresnem trgu je kot ceremonialni element vključena v uradne obiske voditeljev tujih držav v Republiki Sloveniji.

Foto: STA
Foto: STA
Foto: STA