Obvestilo za javnost ob ramazanskem bajramu

Ramazanski bajram je v ponedeljek, 2. maja 2022, in bo trajal tri dni. Letošnji ramazan, ki se je začel 2. aprila 2022 je trajal 30 dni.

Osrednja bajramska slovesnost bo potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana z začetkom ob 6. uri in 25 minut. Zbrane vernike bo nagovoril mufti mag. Nevzet Porić, ki bo tudi vodil bajramsko molitev.

Bajramske slovesnosti bodo organizirane v sedemnajstih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Novi Gorici.

Po dveh letih omejenega delovanja zaradi epidemičnih razmer je letošnji ramazan potekal v ustaljenih okoliščinah. Verujoči so se lahko v času postnega meseca udeležili vseh organiziranih aktivnosti Islamske skupnosti in so lahko sodelovali pri vseh bogoslužjih.

Ramazan je postni mesec v katerem so se verujoči postili in se na ta način duhovno krepili, medsebojno družili in tekmovali pri opravljanju dobrih del. V ramazanu so krepili in dejansko živeli vrednote kot so dobrodelnost, darežljivost, skromnost, strpnost, odpuščanje itd. V mesecu ramazanu so posebej izpostavljali mir kot vrednoto, ki ni več samoumeven in za katerega se je potrebno zavzemati. V času postnega meseca je bilo lažje razumeti vse tiste, ki nimajo dostojnega življenja, so bili pregnani iz svojih domov in nimajo normalnega dostopa do hrane, vode in osnovnih življenjskih potrebščin.

Bajram označuje poseben duhovni čas oziroma duhovno sproščanje. Dnevi bajrama so intimen in oseben počitek za dušo in telo. Duša je lahko vesela, ker se je v mesecu ramazanu izpopolnjevala in gradila svoj plašč pobožnosti; premagala je strast in slabost ter odločno odgovorila vzvišenemu Bogu, da se posti in si zasluži Božjo milost. Telo je veselo, ker se v bajramskih dnevnih ob hrani in pijači lahko sprosti v družbi družinskih članov, prijateljev in sosedov. Bajrami so dnevi našega zbliževanja in povezovanja, dnevni radosti v veri, tradiciji in kulturi.

Bajram je praznik, ki ga muslimani praznujejo ob koncu postnega meseca. Bajram označuje radost v dušah vernikov, ki so s postom čistili svoje srce od sovraštva in negativnostih. To so posebni dnevi za vsakega muslimana in muslimanko, ker predstavljajo končno dejanje po postnem obdobju pri katerem se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji, sosedi in obdarujejo otroci.

V duhu dobrih medsosedskih odnosov bo na ploščadi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana potekalo praznovanje ramazanskega bajrama s sosedi, in sicer v ponedeljek, 2. maja, med 17.30 in 19.30. Ob tej priložnosti se bodo vsi tisti, ki se bodo udeležili praznovanja, seznanili s pomenom praznika, ogledali notranjost džamije in poskusili bajramsko baklavo.

Vsem muslimanom doma in po svetu želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem našim prijateljem in sosedom želimo veliko osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov. 

Bajram šerif mubarek olsun!