Obvestilo za javnost ob ramazanskem bajramu

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji sporoča, da se po devetindvajsetdnevnem postu v ponedeljek, 3. junija 2019, s sončnim zahodom končuje mesec ramazan. Tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama se začne v torek, 4. junija 2019.

 

Osrednja bajramska slovesnost bo v torek, 4. junija 2019, v Ljubljani v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa sta predvidena ob 5.52.

 

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo bajramske slovesnosti organizirala v sedemnajstih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Novi Gorici.

 

V ramazanu se verniki se s svojimi dejanji poskušajo približati Vzvišenemu Stvarniku in s poglobljeno zavestjo razumeti človeško vlogo na tem svetu. Ramazan nam je pomagal pri razumevanju vseh dobrot, ki nam jih podarja Bog. Pomagal nam je, da laže razumemo tiste, ki so prikrajšani za udobje normalnega in dostojnega človeškega življenja. Post nas vedno znova prizemlji in spomni, da smo kot človeška bitja slabi in nemočni, če ni Božje pomoči. Zato je bajram zelo pomemben za vsakogar, ki se je v mesecu ramazanu postil, ker označuje cilj, po katerem so hrepenele verniške duše. Bajram je tridnevno praznovanje, ko verniki in vernice delijo svojo radost in veselje s svojimi najbližjimi, s prijatelji in sosedi. Ramazan je pri nas povečal občutek enotnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja. Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je bajram radost in veselje. Ramazanski bajram še posebno močno doživljajo otroci, ki se bodo teh trenutkov spominjali vse življenje. Zato se še posebej posvečamo najmlajšim ter jim omogočamo lepo in prijetno praznovanje ramazanskega bajama.

 

Vsem članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem našim prijateljem, sosedom in sodržavljanom pa želimo veliko osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Srečen in blagoslovljen bajram)