V petek, 31. maja, po sončnem zahodu nastopi blagoslovljena noč lejletu-l-kadr

Lejletu-l-kadr je posebna noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. V tej noči je namreč Vzvišeni Bog prek meleka Džibrila (angela Gabrijela) razodel prve stavke Kur’ana in sicer:

 “V imenu Edinega Boga, Milostnega, Usmiljenega! Beri v imenu svojega Gospodarja, ki ustvarja. Ustvarja človeka iz zarodka. Beri, plemenit je tvoj Gospodar, ki uči pisati, ki človeka uči tisto, česar ne zna. ” (Kur’an, 96, 1–5)

To je pomenilo začetek razodetja Kur’ana, ki je trajalo 23 let; trinajst let v Mekki, deset v Medini. Kur’an je bil razodet v časovnem obdobju triindvajsetih let postopoma. Razodetje se je začelo 611. leta.

”V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita,” pravi Kur’an. Zato je potrebno izkoristiti ta blagoslovljeni čas, ki nam je na voljo. Noč Kadr je noč velikega dobra. V tej noči Allah briše grehe. Zato jo je priporočeno preživeti v molitvi.

Ta noč se imenuje tudi “Noč usode”, saj v tej noči Vzvišeni Bog določi, kaj se bo zgodilo v prihodnjem letu, koga bo doletela smrt, oskrba (nafaka) bitjem in v zvezi s tem zadolžuje štiri meleke Israfila, Mikaila, Azraila in Džebraila.

Zaradi svoje vzvišenosti nad ostalimi nočmi ima ta noč naziv ”odločilna”. Tovrstno poimenovanje je dobila tudi zaradi naslednjih milosti, in sicer:

–       zaradi obsega nagrade za tiste, ki to noč prebedijo v ibadetu in molitvi,

–       zaradi prisotnosti melekov, zadolženih za našo usodo,

–       zaradi vsega dobrega in Božje milosti, ki je v njej,

–       zaradi Božje odločitve in milosti, ki je dana vernikom, …

Kako je priporočeno preživeti noč Kadr? 

Noč Kadr je priložnost, ki je ponujena samo enkrat na leto. Na podlagi navedenega hadisa, ki pravi: “Kdor preživi noč Kadr v prepričanju in upanju v Božjo nagrado, mu bodo oproščeni pretekli grehi”, bi bilo noč Kadr najbolje preživeti v opravljanju prostovoljne molitve (namaza), branju Kur’ana,  zikru (omenjanje Allaha), dovah (priprošnja) in kesanju (istigfar).

Navaja se, da je hazreti Aiša nekega dne vprašala Muhammeda, a.s.,: “Ko bi vedela, katera noč je noč Kadr, kaj bi morala v njej izgovarjati?” Poslanec, a.s., ji je odgovoril: “Izgovarjaj: “Allahumme inneke afuvvun tuhibbul afve fa’fu anni” (Moj Allah, res si Ti Tisti, ki odpušča, rad odpuščaš, zato odpusti tudi meni).

Ob vsem tem v mislih in dejstvu, da je noč Kadr boljša od vsega, kar nam je znano in preneseno, je popolnoma jasno, zakaj muslimani že stoletja iščejo milost v tej noči in krepijo ibadete (Bogu ugodna dela) v zadnjih dneh blagoslovljenega ramazana. Velika škoda je ostati ravnodušen do take milosti, zato izkoristimo priložnost, da opomnimo vsako vernico in vernika na ponovno iskanje “svoje noči Kadr”, noči, ki bi nam morala spremeniti življenje in ga obrniti na bolje.