V torek s sončnim zahodom nastopi Lejletu-l-bedr

”Allah vam je pomagal tudi dolini Bedr, ko vas ni bilo veliko, zato se zavedajte Allaha in mu tako izkažite hvaležnost. Ko si ti (Muhammed) rekel vernikom: ‘Ali vam ne bo dovolj, če vam vaš Gospodar pošlje v pomoč tri tisoč angelov (melekov)? Bo! Če boste potrpežljivi in ubogljivi, in če vas bodo napadli takoj, vam bo Gospodar poslal v pomoč pet tisoč posebnih angelov (melekov).’ To je Allah naredil, da bi vas razveselil in s tem vlil zaupanje v vaša srca …” (Kur’an)

V torek, 21. maja 2019, po sončnem zahodu nastopi blagoslovljena noč − Lejletu-l-bedr. Ta noč je ena izmed posebnih trenutkov v mesecu posta, ko se muslimani intenzivneje posvečajo molitvi in obujanju spominov ter znanja o samem dogodku v dolini Bedr. Blagoslovljena noč nastopi v drugi tretjini meseca ramazana, kar predstavlja odpuščanje.

Veliko del opisuje sam potek bitke na Bedru, vendar je bolj kot sam boj potrebno poudariti to, da so bili muslimani ta dan v manjšini in niso prvi izzvali boja. Allah dž.š. je v bitko na Bedru poslal tisoč melekov (angelov), da bi pomagali maloštevilni muslimanski vojski.Islam je religija miru in kot taka ne podpira nasilja. Bitka v dolini Bedr poleg obrambe predstavlja veliko več. Ponudi nam lahko precej univerzalnih sporočil, ki jim lahko sledimo še danes. Ob tej noči bodo v spomin na 17. jutro meseca ramazana, drugega leta po hidžri, v številnih džamijah potekali različni programi in predavanja. Tako bo tudi v Sloveniji, ko bomo obeležili dogodek Bedra, obujali bomo spomine in se spominjali poslanca Muhammeda ter tistih, ki so si s sodelovanjem v bitki v dolini Bedr priskrbeli dženet (raj).

V Ljubljani bodo program ob blagoslovljeni noči Bedr izvedli učenci mektebskega pouka, in sicer v torek, 21. maja 2019, dvajset minut pred večerno ramazansko molitvijo (teravih namaz).