Post kot duhovna rast in ne le odrekanje

Post v mesecu ramazanu in s tem odrekanje hrani, pijači in drugim užitkom od zore do sončnega zahoda za nekoga, ki se ni nikoli poglobil v post, predstavlja nelogično potezo ali zelo težko odločitev, vendar verniki, ne glede na še vedno dolge dni, svoj post izvršujejo brez večjih težav.

V ponedeljek, 6. maja 2019, je nastopil prvi dan posta, ki predstavlja uvajanje pri odrekanju mnogim koristim in užitkom, ki so nam na dosegu rok. Post naj bi na nas deloval vzgojno in tako pustil veliko pozitivnega na nas samih. Ena od koristi je tudi ”vaja” potrpežljivosti (sabur), spoznavanje s stanjem revnih, kar nas spodbudi k solidarnosti. Vse to vrača človeka na prvo osnovo – k zavesti o Bogu. Post razvija občutek te zavesti v naših dušah. Ko človek doseže ta občutek, se iz njega lahko razvijejo ostale pozitivne posledice in koristi posta, ki jih želimo doseči. Ker post predstavlja enega izmed stebrov islama, z njim krepimo pokornost Bogu, Allahu. Poslanec Muhammed, a.s., je v enem od hadisov rekel: ”Allah ne potrebuje abstiniranja od hrane in pijače tistega, ki ne opusti grdega jezika in ravnanja. (Buhari)

Post razvija občutek te zavesti v naših dušah. Ko človek doseže ta občutek, se iz njega lahko razvijejo ostale pozitivne posledice in koristi posta, ki jih želimo doseči.

Vernik zaradi odrekanja hrani in pijači od zore do sončnega zahoda od svojega Stvarnika, ki mu je to obveznost tudi predpisal, lahko pričakuje nagrado. Vendar nas post spomni tudi na to, da ljudje poznamo pomen samonadzora. Kljub temu da imamo na voljo ogromne količine hrane in pijače, lahko pokažemo visoko raven samonadzora. Odrekanje dobrinam in užitkom, ki so nam na voljo, lahko pozitivno vpliva na razvoj naše osebnosti.

Post nas uči potrpežljivosti, kar je temelj vsake močne in velike osebnosti. Samo potrpežljivi lahko dosežejo življenjske ambicije in želje, post pa jim lahko pri tem pomaga.

Post je odličen način čiščenja telesa, saj skupaj s hrano zaužijemo različne snovi.

S postom oziroma odrekanjem hrani in pijači razvijamo številne zdravstvene koristi. Post v mesecu ramazanu je odlična priložnost za revizijo in nadzor vnosa hrane, pa tudi nekakšen počitek prebavnega sistema. Post je odličen način čiščenja telesa, saj skupaj s hrano zaužijemo različne snovi. Tako na enostaven način razstrupimo naše telo, ki si je med letom nabralo različne nesnage. Za učinkovito čiščenje telesa se priporoča zdrava in raznolika hrana, predvsem bogata z vlakninami. Tako naj bi bile naše večerje ob koncu postnega dne manjše porcije z zdravimi elementi prehrane in vodo.

Zato je mesec ramazan mesec posta, duhovne rasti, čiščenja duše in srca ter razvijanje dobrih misli in spodbujanje dobrih del. Ob ramazanskem postu se naučimo, da so življenjski izzivi in izkušnje, skozi katere drvimo v težkih trenutkih obvladljivi, če smo duhovno močni in prepričani, da nam bo Bog pomagal in nas ima rad.