Medverski zajtrk v Islamski skupnosti

Na predlog in povabilo muftija prof. dr. Nedžada Grabusa, je bil v Ljubljani, 6. februarja 2019, organiziran drugi medverski zajtrk v prostorih Islamske skupnosti.

Prvi teden februarja, se od leta 2010, obeležuje kot teden verske harmonije. Septembra 2010, so na predlog jordanskega kralja Abdullaha II, Združeni narodi sprejeli rezolucijo s katero so razglasili prvi teden v februarju kot Svetovni teden medverske harmonije – World interfaith Harmony Week (WIHW).

Na predlog muftija prof. dr. Nedžada Grabusa, je lansko leto potekal prvi zajtrk, ki je pri vseh pustil zelo dober vtis. Zaradi pomena medverskega sodelovanja in dialoga ter spoštovanja različnosti je tudi letos potekal zajtrk v organizaciji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Zajtrku so se odzvali predstavniki Katoliške cerkve in Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani. Zajtrku je prisostvoval tudi častni konzul Kraljevine Jordanije, g. Samir Amarin.

Na podlagi dosedanjega izredno dobrega medverskega sodelovanja je zajtrk dodatno potrdilo, da smo vsi sosedje in prijatelji. Vera ne pokvari ljudi, vera prinaša le dobro, ljudje so tisti, ki vero lahko pokvarijo.

Na letošnjem zajtrku je bil poudarek na pogovoru o pomenu mladih v verskih skupnosti ter kako se prilagoditi in soočiti z izzivi sodobne družbe in verovanja. To so bile le iztočnice okoli katerih je potekal neformalni pogovor s prisotnimi tudi kot možnost izmenjave primerov dobre prakse. Vsi prisotni so se strinjali, da so tovrstni dogodki izrednega pomena in jih je potrebno ohranjati tudi v prihodnje.

Ideja tedna medverske harmonije je svetovno znana, saj ravno v prvem tednu februarja v številnih državah po svetu, potekajo podobni dogodki.