Islamsko skupnost v Sloveniji je obiskala visoka delegacija Islamske skupnosti na Hrvaškem

V petek, 22. februarja 2019, je Islamsko skupnost v Sloveniji obiskala visoka delegacija Islamske skupnosti na Hrvaškem.

Delegacijo je vodil predsednik Mešihata Islamske skupnosti na Hrvaškem, dr. Aziz Hasanović skupaj z Mevludijem Arslanijem, namestnikom muftija in ravnateljem Islamske gimnazije “dr. Ahmed Smajlović” v Zagrebu, tajnikom Mešihata in predsednikom medžlisa Zagreb mag. Nerminom Botonjićem in dr. Aldinom Dugonjićem, direktorjem Centra za certificiranje halal kvalitete na Hrvaškem.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus, je skupaj s člani Mešihata g. Harisom Muratagićem, Nevresom Mustafićem, ljubljanskim imamom Senadom Karišikom in predsednikom izvršnega odbora Ljubljana g. Asadom Adrovićem, goste seznanil z najpomembnejšimi programi in projekti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji posebej pa s procesom izgradnje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Izmenjali so tudi mnenja o skupnih vprašanjih širšega pomena, ki so pomembna za delovanje Islamske skupnosti. Pogovarjali so se o izkušnji delovanja Islamskega kulturnega centra na Hrvaškem v kontekstu priprav za delovanje Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Mufti Aziz Hasanović je predvajal tudi petkovo molitev v Ljubljani. Govoril je o pomembnosti institucionalnega delovanja Islamske skupnosti in ohranjanju skupnih vrednot miru in sožitja v evropski družbi.

Delegacija Islamske skupnosti na Hrvašekem je skupaj z gostitelji obiskala gradbišče Islamskega kulturnega centra v Ljubljani ter se za tem srečala z ljubljanskim županom g. Zoranom Jankovićem.

Mufti Aziz Hasanović je v okviru redne petkove tribune, v polni dvorani Averroes, govoril o temi “Razumevanja islama”. Mufti je poudaril najpomembnejša vprašanja o islamu s katerimi se sooča pri svojem delu na Hrvaškem in pri srečanjih v svetu in zato je v svoji knjigi “Razumeti islam”, povzel ključna vprašanja h katerim je želel dati svoj prispevek pri razumevanju istih. V navdihnjenem predavanju je Mufti govoril o aktualnih vprašanjih, ki mu jih postavljajo novinarji, o muslimanskih dilemah o vprašanjih islama in pomembnih tematikah, ki se postavljajo v širšem, evropskem, kontekstu glede razprav o islamu.

Na koncu obiska je izražena pripravljenost za razvoj sodelovanja na vseh področjih kjer obstaja skupni interes za delovanje Islamske skupnosti na Hrvaškem in v Sloveniji.