Slovesnost ob 10. obletnici nakupa zemljišča za džamijo v Ljubljani

V soboto, 8. decembra 2018, je bila v Ljubljani slovesnost ob 10. obletnici nakupa zemljišča za džamijo v Ljubljani, ki so se je udeležili: mufti prof. dr. Nedžad Grabus, v imenu reisu-l-uleme mag. Nusret Abdibegović, direktor uprave za verske zadeve rijaseta Islamske skupnosti v BiH, predsednik zbora Islamske skupnosti v RS, Eldin Velagić, generalni tajnik mag. Nevzet Porić, Ibrahim Malanović, namestnik muftija, dr. Ferid Dautović, direktor Inštituta za islamsko tradicijo Bošnjakov, mag. hafiz Aziz Alili, glavni imam medžlisa Islamske skupnosti Zagreb, hafiz Špendi Fidani, nekdanji imam v Ljubljani, imami, predsedniki izvršnih odborov, člani mešihata in zbora ter vakifi in donatorji za Islamski kulturni center v Ljubljani.

Skozi program, ki je bil sestavljen iz odlomkov Kur’ana, pobožnih pesmi ter odlomkov enega najbolj znanih slovenskih pesnikov, Antona Aškerca, so se prisotni spomnili najpomembnejših dogodkov na poti, ki jo je Islamska skupnost prehodila v preteklih desetih letih.

Senad Karišik, imam v Ljubljani, je uvodoma zaželel dobrodošlico vsem prisotnim ter se zahvalil vsem vakifom, donatorjem in aktivistom, ki so v preteklih desetih letih predano in odgovorno pomagali pri nakupu zemljišča in gradnji džamije v Ljubljani.

Mag. hafiz Aziz Alili, glavni imam medžlisa Islamske skupnosti Zagreb, je v svojem nagovoru poudaril vlogo džamije oziroma bodočega Islamskega centra kot povezovalnega mostu med sožitjem in multikulturnostjo in da v tem pomenu džamija kot Božja hiša služi kot ideja dobrega ter promovira spoštovanje in razumevanje med ljudmi.

Dr. Ferid Dautović, direktor Inštituta za islamsko tradicijo Bošnjakov, se je spomnil odločilnih trenutkov pri nakupu zemljišča za džamijo in povedal, da je muftiju dr. Nedžadu Grabusu s svojo avtoriteto in odgovornim pristopom uspelo v zelo zapletenem trenutku izpeljati nakup zemljišča za džamijo.

V imenu reisu-l-uleme dr. Husejna Kavazovića je prisotne nagovoril mag. Nusret Abdibegović, direktor uprave za verske zadeve rijaseta Islamske skupnosti v BiH. Direktor Abdibegović je prenesel pozdrave reisu-l-uleme muslimanom v Sloveniji ter jim čestital za vse dosežke v preteklih desetih letih, še zlasti pa za projekt Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Poudaril je pomembnost ohranjanja institucionalnega koncepta pri razlaganju vere, ki ga ohranja Islamska skupnost v BiH.

Mufti dr. Nedžad Grabus se je ob spominu na pot, ki jo je Islamska skupnost v RS prehodila od decembra 2008 do decembra 2018, govoril o izzivih, ki so bili na tej poti prisotni vsak dan. Ne glede na vse je Islamski skupnosti v Sloveniji uspelo uresničiti dolgoletne sanje prejšnjih generacij; zgraditi džamijo, ki bo simbol miru in dostojanstva muslimanov v Sloveniji. Mufti Grabus je izrazil globoko hvaležnost vsem vakifom in donatorjem za nesebično podporo pri nakupu zemljišča, kot tudi pri projektu gradnje džamije v Ljubljani.

Z izbranimi ilahijami in recitacijami so program polepšali člani zbora Alhambra iz Ljubljane, kot tudi glasovi gostov na slovesnosti mag. hafiza Aziz Alilija, hafiza Špendija Fidanija in Ahmeda Alilija.

Ob 10. obletnici je izšla tudi posebna izdaja internega glasila Amber, ki je v celoti posvečen nakupu zemljišča za džamijo.