Jevmu-l-ašura

Četrtek, 20. september 2018, sovpada z 10. muharremom 1440. hidžretskega leta, ko se obeležuje dan ašure (jevmu-l-ašura). Sledenjem prakse Božjih poslancev se je na ta dan lepo postiti. Simbolična vez z Nuhovo, a.s., ladjo in prvo jedjo na zemlji po potopu je ostala v tradiciji zabeležena kot ašura – jed sestavljena iz različnih, številnih vrst žitaric, ki se pripravlja samo na ta dan.

Muharrem je prvi mesec hidžretskega koledarja. Beseda muharrem je arabska beseda, ki ima tri pomene, in sicer svet, nedotakljiv in prepovedan. To je tudi en izmed mesecev, za katere Kur’an pravi, da so sveti. Število mesecev pri Allahu je dvanajst. Po Allahovi Knjigi, od dneva, ko je ustvaril nebesa in zemljo, štirje so sveti.” (et-Tevba, 36)

Deseti muharrem je jevmu-l-ašura ali dan ašure. Ta dan so spoštovali in obeleževali številni narodi pred prihodom Muhammeda, a.s. Na primer predislamski Arabci so obeleževali ašuro s postom, ki so ga podedovali od svojih predhodnikov in zgodovina tega posta je verjetno še iz časov Ibrahima, a.s.

Po hidžri ali preselitvi Muhammeda, a.s., in muslimanov iz Mekke v Medino je poslanec Muhammed, a.s., videl, da se Judje iz Medine postijo ob dnevu ašure. Vprašal jih je za razlog njihovega posta na ta dan, pa so odgovorili: “To je blagoslovljeni dan. Na ta dan je Allah rešil Musa, a.s., (Mojzesa) in njegov narod iz sovražnikovih rok (egiptovskega faraona). Zato se je poslanec Musa, a.s., v znak zahvale Vzvišenemu Bogu postil ta dan.” Muhammed, a.s., je nato povedal: Mojzes nam je zelo blizu”. Zato se je ta dan postil in priporočil drugim, da se postijo. (Buhari) No, poslanec Muhammed, a.s., se je ta dan postil tudi pred preselitvijo iz Mekke v Medino. Rekel je: “Najboljši post po postu v mesecu ramazanu je post meseca muharrema.”

Na dan ašure se pripravlja tudi posebna jed. Pripravlja se deseti dan hidžretskega meseca muharrema in od tod tudi izvira ime ašura, saj beseda ”ašere” v arabskem jeziku pomeni deset. Ašura je nastala na podlagi zgodovinskega dogodka, ki je povezan s poslancem Nuhom (Noe), a.s. (naj je mir z njim). Nuhova prerokba, da prihaja ”veliki potop”, je bila povod, da so se tisti, ki so poslancu verjeli, na ta dan vkrcali v barko. Zbrali so vso hrano, ki so jo imeli s seboj, in jo vrgli v velik lonec. Tako je bilo v enem samem loncu veliko različnih sestavin, iz katerih je nastala nova jed – ašura.

Ašura nima niti ene sestavine, ki bi bila živalskega izvora, temveč samo rastlinske. Število sestavin je odvisno od zmožnosti, kraja, letnega časa in vremenskih razmer – ni nikakršnega pravila. Razmerje sestavin je odvisno od količine, ki jo pripravljamo, poleg tega pa nobena sestavina ne sme izstopati.  Najbolje je, če  jih zbiramo vse leto. Tako poskrbimo, da bo naša ašura bogata in raznolika.