Kurban bajram je v torek, 21. avgusta 2018

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da je kurban bajram v torek, 21. avgusta 2018. Osrednja bajramska slovesnost bo v Ljubljani v športni dvorani Slovan na Kodeljevem.

 

Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa sta predvidena ob 6.45 uri.

Kurban bajram je muslimanski praznik, ki je tesno povezan z obredom romanja v Meko in Medino. Letošnjega romanja se je v organizaciji Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji udeležilo 17 romarjev iz Slovenije.

Kurban bajram in romanje v Meko nas spominjata na poslanca Ibrahima (Abrahama), ki je bil graditelj Kabe, simbolne črne kocke v Meki, ki predstavlja vero v Enega Boga in proti kateri se vsi muslimani sveta obračajo v času molitve. Kaba je tudi Božja hiša (Bejtullah), ki jo obiskujejo romarji v času romanja ter se poskušajo posvetiti Vzvišenemu Bogu in prositi za odpuščanje grehov. Po besedah poslanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, se romarji, ki pravilno in iskreno opravijo obrede hadža oz. romanja, vračajo domov čisti od greha kot je čist otrok ob svojem rojstvu. Romanje predstavlja veličanstveno podobo splošne enakosti vseh ljudi pred Bogom med katerimi ni razlik v barvi kože, kot tudi ne glede na  premoženjski ali družbeni status. Vsi so enaki pred Bogom in v belih oblačilih se poenotijo v molitvi in iskanju Božjega odpuščanja. Hadž je tudi simbolno spominjanje na Dan, ko bomo ljudje odgovarjali za svoja dejanja pred Vzvišenim Bogom.

Verniki in vernice, ki se niso udeležili romanja praznujejo kurban bajram in ga preživljajo v družinskem krogu, saj je bajram družinski praznik, čas medsedbojnega obiskovanja in obdarovanja. To je obdobje medsebojnega odpuščanja v katerem se poskušamo izogniti slabim navadam ter izboljšati duhovno stanje v katerem se nahajamo.

V Sloveniji bo bajramska molitev, poleg Ljubljane, organizirana tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani, Novi Gorici, Krškem in Novem mestu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Islamska skupnost v RS