Mufti Grabus na 7. svetovnem mirovnem forumu v Džakarti

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je sodeloval na 7. svetovnem mirovnem forumu v Džakarti od 14. do 16. avgusta 2018.

Tema foruma je bila “Srednja pot za svetovne civilizacije”. Forum so organizirali Center za dialog in sodelovanje med civilizacijami iz Džakarte, Indonezija in Cheng Ho multikulturni in izobraževalni center iz Malezije.

Mufti Grabus je sodeloval na Forumu na povabilo prof. dr. Din Syamsuddina, posebnega odposlanca predsednika Republike Indonezije za medverski in medcivlizacijski dialog in kooperacijo ter predsedujočega Centra za dialog in sodelovanje med civilizacijami. Forum je odprla ministrica zunanjih zadev Indonezije Nj. Eksc. Retno L.P. Mersudi.

Na Forumu so sodelovali predstavniki 43 držav, državniki, verski predstavniki, profesorji in predstavniki mirovnih organizacij. Na Forumu so razpravljali o rastočih razlikah v svetu na področju ekonomije, o ideoloških, političnih in verskih vzrokih za krize, ki se pojavljajo povsod po svetu. Sprejeta je bila Džakartska deklaracija s katero so se udeleženci obvezali za širjenje zavesti o pomembnosti medsebojnega sodelovanja in iskanja rešitev za problem s katerimi se sooča moderna civilizacija glede razlik na ekonomskem področju in spoštovanju človekovih pravic in svoboščin. Udeleženci so sprejeli Džakartsko deklaracijo o “Srednji poti za svetovne civilizacije”.