Medverski zajtrk v Ljubljani

Na predlog in povabilo muftija prof. dr. Nedžada Grabusa, je bil v Ljubljani, 7. februarja 2018 organiziran prvi medverski zajtrk v prostorih Islamske skupnosti.

Zajtrka so se udeležili g. Samir Amarin, častni konzul Kraljevine Jordanije, predstavnica judovske skupnosti ga. Polona Vetrih, predstavnik srbske pravoslavne cerkve protojerej Peran Bošković, predstavniki katoliške cerkve Andraž Arko, župnik bežigrajske cerkve, Miran Žvanut, župnik draveljske cerkve, dr. Roman Globokar, direktor Zavoda Sv. Stanislava, sestre Uršulinke Zorica Blagotinšek in Judita Mihelčič, Romana Kocjančič, urednica oddaje Obzorja duha na Televiziji Slovenije, Nevzet Porić, generalni tajnik Islamske skupnosti, imami Senad ef. Karišik, hfz. Špendi ef. Fidani, Adnan ef. Merdanović, Ifet ef. Suljić, Samir ef. Jusić, Haris Muratagić in Sanela Husić.

Septembra 2010, so na predlog jordanskega kralja Abdullaha II, Združeni narodi sprejeli rezolucijo s katero so razglasili prvi teden v februarju kot Svetovni teden medverske harmonije – World interfaith Harmony Week (WIHW).

V okviru tedna medverske harmonije potekajo v številnih državah sveta različni dogodki, ki krepijo sodelovanje med ljudmi različnih verovanj, navad in pogledov ter spodbujajo raznolikost verskega in kulturnega razumevanja ter sodelovanja, ki temelji na ljubezni do Boga, okolice, sosedov in prijateljev.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je v svojem dosedanjem delovanju zelo dobro sodelovala z različnimi verskimi skupnostmi na Slovenskem. Z obeležitvijo tedna medverske harmonije smo želeli sodelovanje še poglobiti, kar je bilo tudi doseženo z organiziranim zajtrkom.

Zajtrk se je začel z nagovorom muftija, dr. Grabusa, ki je poudaril pomen medverskega sodelovanja in dialoga, ki je skozi Svetovni teden medverske harmonije postal globalno gibanje. Ideja, ki jo je sprožil jordanski kralj Abdullah II in so jo potrdili Združeni narodi si zasluži naše spoštovanje in krepitev odnosov, ki bodo omogočili dostojanstvo in digniteto vsakemu posamezniku. Pomembno je vzpostaviti medčloveško in medversko harmonijo, če nam to ne uspeva na svetovni ravni, potem vsaj na lokalni ravni. Naša ljubezen do Boga mora  biti potrjena skozi spoštljiv odnos do sočloveka in soseda. Zato je potrebno graditi skupno zaupanje in poučevati ljudi mirnemu in spoštljivemu prakticiranju religije, ki bo vzpostavilo in razvilo harmonične odnose v družbi, je med drugim povedal mufti Grabus.

Protojerej Bošković je primer jordanskega kralja Abdullaha II pohvalil kot pozitiven ter izrazil zahvalo muftiju za povabilo. Problemov je veliko, nepotrebno jih je omenjati. Žal med kristjani in muslimani ni dovolj odprtega dialoga, čeprav se veliko o tem govori. Čas mineva in zdaj je čas dialoga s katerim moramo pričeti in to danes na tem mestu. Zato sem vesel da sem tukaj z vami. Če to ne storimo mi, bodo tisti, ki uničujejo ta svet imeli moč je povedal g. Bošković. Spomnil je na nekdanjega tuzlanskega muftija, Muhameda Šefketa Kurt, ki je v času svojega življenja storil veliko dobrega in rešil stotine življenj svojih krščanskih pravoslavnih sosedov v času Druge svetovne vojne na območju Tuzle vendar smo to nažalost izvedeli šele po njegovi smrti, je povedal g. Bošković.

Andraž Arko, župnik bežigrajske cerkve je dejal, da vedno bolj postajamo sosedje in tudi ta zajtrk je dokaz temu. Roman Globokar, direktor Zavoda Sv. Stanislava je dejal, da strahovi in predsodki obstajajo zaradi nepoznavanja, zato je stik z ljudmi zelo pomemben, stik z očmi in pogovor sta zelo pomembna. Treba je govoriti z drugimi in drugačnimi ter se na ta način medsebojno spoznavati, je povedal.

Sestra Zorica Blagotinšek, ki je bila prvič v Islamski skupnosti se je iskreno zahvalila za povabilo in poudarila da je prihodnost Evrope v medverskem dialogu in sodelovanju. Časni konzul Jordanije v Sloveniji g. Samir Amarin je v svojem zanimivem nagovoru poudaril pomembnost Svetovnega tedna harmonije in posebej izpostavil primer medverskega sobivanja v Jordaniji. Povedal je tudi, da se ljudje v Jordaniji medsebojno spoštujejo in razvijajo kulturo dialoga. Povedal je da je Jordanski kralj primer osebe, ki spoštuje vse prebivalce, ne glede na vero. Svoj nagovor je zaključil z mislijo: “Vera ne pokvari ljudi, ampak ljudje pokvarijo vero.”

Mufti je ob koncu zajtrka poudaril da je Harmony week odlična ideja, ki je zahvaljujoč ljudem odprtega in dobrega srca iz Jordanije postala svetovno prepoznavna. Zahvalil se je vsem prisotnim za udeležbo v upanju, da vsi skupaj ohranimo mir v duši, v Sloveniji in svetu in se prihodnje leto ponovno srečamo v še večjem številu.

Mir in dobro naj bosta z vami!