Tribuna »100 let džamije v Logu od Mangartom«

V petek, 22. septembra 2017, je v organizaciji Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, potekala tribuna ob 100. obletnici džamije v Logu pod Mangartom in 100. obletnici institucionalnega delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

V polni dvorani Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes so na tribuni sodelovali Hadis-ef. Pašalić, vojni mufti, g. Sead Jusić, namestnik ministra obrambe BiH in Haris Muratagić.

Moderator tribune Haris Muratagić je na začetku predstavil goste za tem je prisotne nagovoril Hadis-ef. Pašalić, vojni mufti, ki je govoril o veliki potrebi muslimanov, da tudi v najtežjih okoliščinah gradijo džamije in kot primer temu navedel džamijo v Logu pod Mangartom ter džamijo na Igmanu v Bosni in Hercegovini, ki je bila zgrajena v času obleganja Bosne in Hercegovine. Spomnil je, da ustanovitev vojnega muftijstva sega v iste čase kot začetki institucionalnega delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, saj je prvi vojni mufti v avstro-ogrski vojski imenovan leta 1914. Po njegovem nagovoru je bil predstavljen film o vojaškem muftijstvu: ustanovitev in razvoj, posebnosti in dejavnosti.

Sead Jusić, namestnik ministra za obrambo BiH je govoril o različnih vidikih s katerimi se srečujejo ljudje v BiH pri razumevanju njihove pozicije v Evropi in modernem svetu ter posebnostmi, ki so jih naši predniki izkazali med prvo svetovno vojno. Ta posebnost nam pomaga pri razumevanju konteksta v katerem živimo in vliva upanje, da postanemo sestavni del sodobnega in naprednega sveta. Poudaril je pomen negovanja spomina na dogodke, ki so zaznamovali prvo svetovno vojno in bošnjaško junaštvo, ki je ostalo zabeleženo tudi po dejstvu, da je polk BH 2 prejel največ vojnih odlikovanj.

Haris Muratagić je z video-prezentacijo predstavil najnovejše ugotovitve Islamske skupnosti o obstoju kamnite džamije na Rombonu, kar še dodatno osvetljuje vlogo in pomen Bošnjakov na soški fronti. Ostanki džamije na Rombonu se nahajajo na višini 1800 metrov nadmorske višine, ki predstavlja džamijo na najvišji nadmorski višini v Evropi.

Prisotne je nagovoril tudi mufti prof. dr. Nedžad Grabus in poudaril, da je v kontekstu govora o džamiji v Logu pod Mangartom zelo pomembno iskati svoje korenine in na ta način čuvati svojo identiteto. Spomnil je, da je pred petimi leti, v prisotnosti državnih predstavnikov Slovenije in BiH, postavljen spomenik padlim vojakom iz Bosne in Hercegovine v Logu pod Mangartom. ”Nadaljevali bomo z razvijanjem različnega narativa o tem kaj se je zgodilo v Logu pod Mangartom in prizadevali si bomo ohraniti našo tradicijo,” je rekel mufti Grabus.

Na koncu je prisotne pozdravil še prof. dr. Selmo Cikotić, svetovalec bošnjaškega člana Predsedstva BiH Bakirja Izetbegovića.

Nevres Mustafić