Svečanost ob 100. obletnici džamije v Logu pod Mangartom

V soboto, 23. septembra 2017, je Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji organiziral svečanost v Logu pod Mangartom ob 100. obletnici izgradnje džamije v Logu pod Mangartom in stoti obletnici institucionalnega delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom je potekala slovesnost, ki so se je udeležili, poleg muftija prof. dr. Nedžada Grabusa kot gostitelja, namestnik ministra za obrambo Bosne in Hercegovine g. Sead Jusić, vojaški mufti pri Ministrstvu za obrambo BiH Hadis Pašalić, vojaški vikar Slovenske vojske g. Matej Jakopič, direktor Urada za verske skupnosti dr. Gregor Lesjak, župan Občine Bovec g. Valter Mlekuž, župnik župnije Bovec Viljem Čušin, predsednik Zbora Islamske skupnosti g. Eldin Velagić, predsednik Krajevne skupnosti Log pod Mangartom g. Igor Černuta ter imami iz BiH in Slovenije.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji letos zaznamuje stoto obletnico postavitve džamije v Logu pod Mangartom, ki so jo med prvo svetovno vojno zgradili bošnjaški vojaki kot pripadniki avstro-ogrske vojske. Za Islamsko skupnost je to pomemben jubilej.

Na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom sta pokopana 102 bošnjaška vojaka kot tudi na mnogih drugih lokacijah. Islamska skupnost na čelu z muftijem prof. dr. Nedžadom Grabusom se je v zadnjih desetih letih, vsako leto na primeren način spomnila vseh, ki so svoja življenja žrtvovali na področju soške fronte.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je izrazil dobrodošlico v Logu pod Mangartom ob 100. obletnici izgradnje džamije v Logu pod Mangartom. Spomnil je, da je Časopis Slovenec, 24. oktobra leta 1917, objavil novico v kateri je napovedal prihod reisu-l-uleme in vojašega muftija na slavnostno otvoritev džamije v Logu pod Mangartom. Zato Islamska skupnost letos obeležuje, ne samo stoto obletnico izgradnje džamije v Logu pod Mangartom, temveč tudi stoto obletnico institucionalnega delovanja Islamske skupnosti na Slovenskem.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je spregovoril o zgodovinskem kontekstu v katerem je prišlo do vključevanja BiH v Avstro-Ogrsko oziroma evropsko kulturo:  ”Avstro-ogrsko obdobje je za muslimane v Sloveniji in BiH pomemebno kulturno-zgodovinsko obdobje. Takrat so Bosanci in Hercegovci izstopili iz okvirja orientalno-islamske in se soočili s krščansko evropsko kulturo, spoznali so se z novim, do takrat še neznanim svetom in postali njegov sastavni del. Avstro-Ogrska je v svojo vojsko poklicala tudi mlade fante iz BiH. Veliko število ubitih muslimanov je pokopanih v Sloveniji. To so bili bosanski muslimani, ki so pustili svoja življenja na evropskih tleh. Največje število označenih grobov se nahaja tukaj na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom. Veliko drugih grobov sploh ni ohranjenih. Vse do leta 2007, so bili na teh grobovih postavljeni nagrobni spomeniki, kot za vojake krščanske vere. V Soški dolini je ohranjen spomin na pogumne Bošnjake in njihovo vero. V skladu z demokratičnimi in civilizacijskimi vrednotami so se v moderni Sloveniji leta 2007 ustvarili pogoji, da se po večdesetletnem trajanju ponovno na njihovih grobovih postavijo obeležja, ki so bila postavljena takrat, ko so izgubili svoja življenja daleč od rojstnega kraja. Nišani so dokaz, da so bili muslimani. Številne matere nikoli niso izvedele za njihove grobove, danes sorodniki in prijatelji oživljamo spomin na pogumne ljudi, ki so ob velikem trpljenju zvesto služili tedanjemu cesarstvu.”

Mufti Grabus je poudaril pomembnost postavitve spomenika padlim vojakom iz BiH, ki je postavljen pred petimi leti: ”Ta spomenik je ideja, ki smo je skupaj z našimi prijatelji Jožefom Školčem, Mirsadom Begićem, Zdravkom Likarjem in ostalimi, realizirali leta 2012. Spomenik je izdelal slovenski kipar bosanskega rodu g. Mirsad Begić, ki je uporabil kamen s tega področja in je odporen na klimatske pogoje. Dodana mu je bila bronza oz. veje, ki so narejene iz bronze in simbolizirajo življenje. Verz na spomeniku je napisal bosanski pesnik Josip Osti:Čeprav od rojstva umiramo, slavimo življenje in za sabo pustimo le sled ljubezni.’ Ta spomenik je pomemben, ker je prvo obeležje, ki je na področju Republike Slovenije posvečeno vojakom iz Bosne in Hercegovine, ki so žrtvovali svoja življenja v prvi svetovni vojni. Na tem pokopališču so pokopani ljudje različnih nacionalnosti in ver iz BiH. Bosna in Heregovina je domovina ljudi različnih ver, ki ob vseh zgodovinskih izzivih sobivajo in gradijo mozaik skupnosti”, je sklenil mufti Grabus.

Ob koncu se je mufti Grabus zahvalil vsem, ki so sodelovali pri organizaciji današnje slovesnosti, posebej predstavnikom Krajevne skupnosti in sosedom, ki so velikodušno podprli organizacijo slovesnosti. Napovedal je, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi v prihodnje.

Pozdravno besedo je imel tudi župan Občine Bovec g. Valter Mlekuž, ki je povedal, da mu je v čast, da lahko v imenu Občine Bovec pozdravi prisotne. ”V svetu je bilo dovolj krvi in solza, a mi s tega mesta pošiljamo sporočilo miru, da vsi živimo v duhu mira, prijateljstva in sreče”, je povedal g. Mlekuž.

Pri organizaciji slovesnosti je veliko pomagala tudi Krajevna skupnost Log pod Mangartom. V imenu Krajevne skupnosti je prisotne nagovoril predsednik g. Igor Černuta. Povedal je, da je vesel, ker se organizirajo takšne slovesnosti, ki pošiljajo sporočilo miru, a življenje v miru je tisto kar predstavlja pravo vrednoto. Zahvalil se je Islamski skupnosti za organizacijo tako pomembnega dogodka.

Vabilu se je odzval tudi vikar Slovenske vojske g. Matej Jakopič, ki je po pozdravnih besedah predstavil ganljivo zgodbo o solidarnosti vojakov na prvi fronti, ki so sodelovali v tej vojni.

Namestnik ministra za obrambo BiH g. Sead Jusić je s svojim prihodom podprl prizadevanja Islamske skupnosti, ki ohranja spomin na padle Bošnjake v prvi svetovni vojni. Gospod Jusić je pozdravil vse prisotne in izkazal zahvalo za sodelovanje pri tej slovesnosti. Izkazal je spoštovanje do vseh padlih vojakov na soški fronti. ”Vsi mi delimo splošne in univerzalne vrednote, delimo tudi evropske in civilizacijske vrednosti, saj pripadamo enotni univerzalni evropski kulturi”, je povedal g. Jusić.

Islamska skupnost že dvanajsto leto organizira slovesnosti v Logu pod Mangartom in se s posebnimi molitvami spominja padlih vojakov. Letos so imami iz Sloveniji prebrali celoten Kur’an – Božjo besedo. To dobro delo je bilo podarjeno pred duše padlih vojakov. Posebno molitev je ob tem izrekel tudi vojaški mufti Hadis ef. Pašalić.

Ob koncu je delegacija Ministrstva za obrambo BiH položila cvetje ob spomeniku, ki je bil postavljen leta 2012 vsem padlim vojakom iz BiH na soški fronti.

Nevres Mustafić