Zaslužni profesor Omer Nakičević obiskal Islamsko skupnost v Sloveniji

Zaslužni profesor Omer Nakičević prihaja iz Sarajeva, prepoznavno ime ne samo bosanske temveč tudi svetovne javnosti. V dneh pred nastopom meseca ramazana je na povabilo muftija prof. dr. Nedžada Grabusa, obiskal Islamsko skupnost v Sloveniji. V času svojega obiska je profesor Nakičević imel delovni sestanek z imami Islamske skupnosti, obiskal je lokalne odbore Kranj in Jesenice, gradbišče Islamskega kulturnega centra v Ljubljani in se srečal s člani Islamske skupnosti.

Omer Nakičević je rojen leta 1927, v Teočaku (BiH), osnovno izobraževanje je končal v Teočaku, ter Behram-begovo medreso v Tuzli in Gazi Husrev-begovo mesdreso v Sarajevu. Študij je začel na beograjski univerzi na Filozofski fakulteti vendar je pri 22. letih, pristal v zaporu. Njegov pripor je bil posledica ideologije takratnega režima in Omer Nakičević ni edini, ki je zaradi svojega prepričanja preživel več let v zaporu. Obsojen je bil na dvajset let zapora. V zaporu je preživel dobrih deset let in obdobje zapora je v njegovem življenju pustilo poseben pečat o čemer je govoril tudi na prirejeni tribuni. Po prihodu iz zapora je nadaljeval s študijem v Beogradu in okončal študij orientalizma. Magistriral je na kairski univerzi in tam specializiral tudi na področju novinarstva in v Beogradu leta 1981 tudi doktoriral.

Njegova bogata biografija priča o tem, da je profesor Nakičević simbol deloholika, saj pri svojih 90. letih še vedno zelo aktivno piše in dela. Deloval je dolga leta kot prevajalec in napovedovalec na Radioteleviziji Beograd, kasneje kot profesor arabskega jezika v Gazi Husrev-begovi medresi, leta 1982 je postavljen na mesto docenta pri predmetu Hadis na Islamski teološki fakulteti v Sarajevu kjer je dolga leta aktivno deloval in kasneje leta 1999 postal tudi dekan Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu, kjer je deloval polnih 27 let.

Njegov znanstveni prispevek na področju islamistike je neprecenljiv, saj je objavil veliko število naslovov, znastvenih člankov in knjig, sodeloval na številnih konferencah, prejel mnoga priznanja, in sicer za doprinos pri obnovi stavbe Fakultete za islamske znanosti v Sarajevu, za uvedbo podiplomskega študija na Fakulteti za islamske znanosti, na isti fakulteti je na njegov predlog zaživela izdajateljska dejavnost, posebno priznanje je dobil tudi za predano delo na prevajanju zbirke del Seida Kutba Fi zilalil Qur’an, ki danes predstavlja neprecenljivo delo s področja tolmačenja in razumevanja Kur’ana.

Njegov recept za zdravo in dolgo življenje je v delu oziroma neprestanem aktivizmu ampak iskrenem in predanem. Profesor Nakičević je celo svoje življenje podredil znanju in neprestano poudarja kako zelo pomembno je znanje, saj brez znanja ni napretka.