Štiri izredne zdravstvene koristi posta

Mesec ramazan je čas posta, žrtvovanja, darovanja, pobožnosti in samoučenja z upanjem, da bodo te vrednosti prisotne pri nas tudi po koncu tega meseca in ostale z nami celo leto. Bistvo posta v mesecu ramazanu je dejansko duhovno. Kljub temu pa ta sveti mesec ponuja tudi številne koristi za telo in duha.

Muhammed, a.s., je rekel: “Postite se in zdravi boste”, kar je znanost tudi dokazala. Mednarodni kongres o “Zdravju in ramazanu”, ki je potekal v Casablanci leta 1994, zajemal pa je 50 študij o medicinski etiki ramazana, je zabeležil razne izboljšave zdravstvenega stanja oseb, ki so se postile.

Negativni učinki so se pojavili pri tistih, ki so si privoščili preobilen iftar (večerja ob koncu posta) ali ponoči niso dobro spali oziroma so spali premalo. Vendar vsak posameznik mora imeti v mislih, če post ogroža njegovo zdravje, kot je to v primeru diabetikov, ni priporočljivo postiti se, saj to lahko pripelje do poslabšanja zdravstvenega stanja.

Kaj nam ponuja post? 

Zagotavlja umirjenost srca in duha

Za tiste, ki se postijo, ima mesec ramazan velik duhovni pomen. Muslimani v tem mesecu z dobrodelnostjo okrepijo svojo velikodušnost, v času iftarja družinske vezi, z molitvijo krepijo duhovnost, samonadzor pa z lepim vedenjem.

Vse te navade ustvarijo občutek miru, tišine in samozadovoljstva.

Izboljša vrednosti maščob v krvi

Študija, izvedena leta 1997 v Annals of Nutrition Metabolism, je pokazala, da post zniža nivo slabega holesterola “LDL” za osem odstotkov, triglicerid za 30 odstotkov in poveča nivo dobrega holesterola “HDL” za 14,3 odstotka in s tem ščiti srce pred boleznimi srca in ožilja.

To je mogoče pojasniti z našimi prehranjevalnimi in vadbenimi navadami. V mesecu ramazanu ljudje raje posegajo po bolj zdravi hrani, kot so dateljni, oreščki, lečina juha in doma pripravljeni obroki. Študije so pokazale, da se skupna poraba nasičenih maščob, ki jih običajno najdemo v maslu, masti, masnem mesu in hitri hrani, v mesecu ramazanu zmanjša. Poleg tega, ramazanska nočna molitev (teravija) lahko zagotovi ustrezno raven telesne aktivnosti, ki je enaka zmerni telesni aktivnosti, ki jo posameznik opravi običajno.

Lahko nam pomaga pri premagovanju odvisnosti

Odvisnost se lahko pojavi v vseh oblikah in prav mesec ramazan nam ponuja odlično priložnost, da se je znebimo. Ker nas ramazan uči samodiscipline tekom večjega dela dneva, boste spoznali, da opuščanje zasvojenosti pravzaprav sploh ni tako težko kot se zdi!

Izberite eno zasvojenost katero bi radi opustili ta ramazan. To je lahko kajenje, obrekovanje ali pa kaj drugega in se za vedno poslovite od nje.

Spodbuja razgradnjo maščob in izgubo telesne teže

Poraba kalorij se na splošno v mesecu ramazanu zmanjša. Če se prenajedate z raznimi sladicami, se to verjetno ne bo zgodilo, a če ohranite svoje običajne prehranjevalne navade, boste zelo verjetno jedli manjše količine hrane in tako izgubili težo. To se posebej kaže v ramazanu, ko so vaš vir energije v času posta predvsem maščobe. Poskus, da ostanete rahlo aktivni čez dan, lahko spodbudi tudi večjo razgradnjo maščob.

Ramazan je lahko odlična priložnost, da ponovno usposobite sami sebe in se vrnete nazaj na pravo pot zdravega prehranjevanja. Pri postu se učimo nadzorovanja naših želja. Na koncu ramazana boste tako imeli večjo moč volje in lažje se boste odrekli vabljivi hrani, a nezdravi hrani.

 

Prevzeto: http://english.alarabiya.net/