Enajst uspešnih let Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji

Na današnji dan, pred enajstimi leti oziroma 1. junija 2006, je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ubrala pot uspeha in napredka.

Skupina petdesetih entuziastov se je v popoldanskih urah z velikim navdušenjem odpravila na ljubljansko letališče in pričakala muftija prof. dr. Nedžada Grabusa iz Sarajeva. Na letališču so jih pričakale številne televizijske in novinarske ekipe, ki so želele zabeležiti njegov prihod.

To je pomenilo nov začetek za muslimane v Sloveniji, ki so v tem času preživljali težke trenutke in so bili ponižani v slovenski javnosti zaradi težav z neenotnostjo, ki je bila izzvana s strani določenih posameznikov.

Sabor Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini na predlog tedanjega reisu-l-uleme prof. dr. Mustafe Cerića, je na svoji seji, 29. aprila 2006, imenoval Nedžada Grabusa za ljubljanskega muftija. Funkcijo ljubljanskega muftija tedanji osemintridesetletni Nedžad Grabus je uradno prevzel 2. junija 2006, ko je vodil petkovo molitev v Ljubljani. Ob tej priložnosti je napovedal spremembe v Islamski skupnosti katerim je bil dosleden v preteklih enajstih letih.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je bila v tem obdobju v slabem stanju in je komaj preživljala. Zaupanje med ljudmi je bilo načeto. Javnost je pričakovala konkretne odgovore na veliko vprašanj. Mufti Grabus se je z majhnim številom sodelavcev, imami, prijatelji in simpatizerji odpravil v ”boj” med katerimi je bil najbolj pomemben ”boj” za izgradnjo Islamskega kulturnega centra v Ljubljani. Danes, po enajstih letih, s ponosom poudarjamo, da so bili vsi napori premagani celo tisti največji, saj danes, 1. junija 2017, stoji v Ljubljani zgrajena džamija in Islamski kulturni center kot ponos vseh muslimanov v Sloveniji. Danes muslimani v Sloveniji, kot bi dejal mufti Grabus, ”hodijo po Ljubljani in Sloveniji z dvignjeno glavo”, saj se je diskurz o muslimanih in Islamski skupnosti, zahvaljujoč predvsem dr. Grabusu, spremenil in usmeril v pozitivno smer.

Poleg izgradnje Islamskega kulturnega centra se dr. Grabus podpisuje pod številne druge realizirane projekte v Islamski skupnosti po vsej Sloveniji. Tisto kar je pomembno poudariti je ustanovitev Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes, ki se ukvarja s kulturnimi in izobraževalnimi projekti, ustanovitev Vakufa Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, Zavoda za halal certificiranje, menjava križev v Logu pod Mangartom na grobovih vojakov iz prve svetovne vojne, ki so ležali skoraj celo stoletje pod metalnimi križi in drugi projekti.

Intelektualni oziroma akademski doprinos muftija Grabusa v preteklih enajstih letih je zelo pomemben. Poleg slovenskega javnega prostora je nastopal na številnih mednarodnih konferencah in srečanjih v vlogi ljubljanskega muftija ter artikuliral in predstavljal aktualne teme v Evropi in svetu.

Zagotovo ne obstaja resen medij v Sloveniji, elektronski ali tiskani, v katerem mufti Grabus ni sodeloval. Večinoma so to intervjuji v katerih je dr. Grabus predstavil svoja razmišljanja o aktualnih temah, ki so se navezovale na trenutno stanje v Sloveniji, Evropi in svetu.

Zato je današnji dan svečan za Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji. Vsak naslednji 1. junij bo vpisan z zlatimi črkami v zgodovino muslimanov v Sloveniji, ker označuje nov začetek – pot uspeha in napredka.

Tekst zaključujemo s priprošnjo Vzvišenemu naj muftiju Grabusu podari dobro zdravje, srečo, napredek in voljo, da nadaljuje z uspehi, ki so koristni za vse.

N.P.