Predstavitev knjige Razumeti islam in džihad

V sredo, 25. januarja 2017, je v Galeriji Družina potekala predstavitev knjige Razumeti islam in džihad, avtorja Nabeel Qureshija, v prevodu religiologa Draga Ocvirka.

Na povabilo Galerije Družina je pri predstavitvi knjige sodeloval tudi generalni tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić, ki je dejal, da knjige, ki želijo predstavljati islam kot nasilno religijo, ne prispevajo k sožitju in medverskemu spoštovanju in vsebino knjige ostro kritiziral. Poleg tega izbrana vrsta diskurza, ki ga podpira vsebina knjige kot tudi namen o izboru knjige v prevod, ni v skladu s prizadevanji o dobrem sodelovanju, spoštovanju in medsebojnem razumevanju. Knjiga je v osnovi skrajno populistična, izkorišča globalno retoriko o islamu za podhranjen knjižni trg, džihada ne obravnava vsestransko, avtor se v svojih trditvah ne sklicuje na vire in namerno ne upošteva zgodovinskega konteksta, ki je prežet s številnimi družbeno-političnimi dogajanji.

Omenjenega naslova ne priporočamo v branje kot resno literaturo, na podlagi katere bi si želeli spoznati islam in koncept džihada.

Videoposnetke s predstavitve si lahko pogledate na povezavi.