Bajramsko sporočilo za javnost – ramazan 2016

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji sporoča, da se v ponedeljek, 4. julija 2016, s sončnim zahodom konča mesec ramazan in se začne tridnevno praznovanje ali ramazanski bajram.

V minulem mesecu smo se postili, molili, brali in poskušali doseči višjo stopnjo spoznanja in razumevanja sveta in svoje vloge na tem svetu. Ramazan je bil mesec duhovne osvežitve, preporoda in duhovnega povzdigovanja. Post nas je popeljal v višji in boljši svet, v katerem je poudarjen pravi človeški smisel, v katerem smo se posvečali drugim ljudem in svojim medsebojnim obveznostim. Ramazan je odlična priložnost za duhovno rast in tudi vedno znova odlično opozorilo, ki nas spomni na naše pravo človeško poslanstvo na tem prehodnem svetu. Pogosto se zapiramo v sebične ozke materialne interese. Včasih postajamo sužnji materialnega. Ramazan nas zbudi iz tega stanja in nas popelje v posebno stanje duhovnosti, v katerem uživamo in se približujemo Vzvišenemu Bogu. Ramazan je bil resničen preizkus vsakega vernika in vernice, njunega odnosa do Boga, sveta in samega sebe. Ramazan je bil čas molitve in je pri vernikih poglobil občutek enotnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja.

Bajram je tridnevno veselje, ko se veselimo zmage, ker smo se povzdignili v višave človeškega sveta in se približali Vzvišenemu Bogu. V bajramskih dneh se je treba posvetiti svojim najbližjim, sorodnikom, prijateljem, sosedom in z njimi deliti trenutke radosti. Bajram je priložnost, da se osvobodimo morebitnih medsebojnih zamer, jih pozabimo in se posvetimo drug drugemu.

Prvi dan bajrama bo Islamska skupnost v Republiki Sloveniji v jutranjih urah organizirala bajramske slovesnosti v osemnajstih mestih po Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

Osrednja bajramska slovesnost bo v torek, 5. julija 2016, v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem v Ljubljani, začela se bo ob 6. uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike.

Bajram šerif mubarek olsun!