Bajramska čestitka predsednika Slovenske škofovske konference

Ob ramazanskem bajramu je predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan naslovil čestitko muftiju prof. dr. Nedžadu Grabus, v kateri je zapisal, da ob sklepu svetega meseca ramazana muftiju in vernikom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v osebnem ter v imenu katoliških vernikov vošči obilo Božjega blagoslova, edinosti, sloge in miru.

“Praznovanje ramazana ter Id al-Fitr sta pomembna verska trenutka za vse muslimane, ki si s postom, molitvijo in dobrimi deli prizadevate za boljše odnose in osebno duhovno poglobitev. To cenimo tudi vaši prijatelji katoličani, zato vam izrekamo iskreno voščilo, da bi bila post in odrekanje dodaten korak k bližnjim, dobra dela pa znamenje iskanja skupnega dobrega v družbi.

Letos v Katoliški cerkvi obhajamo izredni jubilej Božjega usmiljenja. Ravno pojem usmiljenja povezuje katoličane in muslimane, saj oboji verujemo v Boga, ki je usmiljen in to izkazuje vsemu, kar je ustvaril, še posebej pa vsej človeški družini. On nas je ustvaril, ker nas neizmerno ljubi. On je usmiljen, skrbi za vsakega od nas in nam deli dobrine, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju: hrano, varnost, zdravje in mir. Toda Božje usmiljenje se najbolje izraža v tem, da odpušča naše grehe in krivde, saj On je Tisti ki odpušča (al-Ghâfir), On je Tisti ki vse odpušča (al-Ghafour).

Ob tem prazničnem trenutku se tudi slovenski katoličani pridružujemo veselju Islamske skupnosti v Sloveniji ter z upanjem gledamo na prihodnost, da bomo znali skupaj zagovarjati Božje usmiljenje v družbi preko vrednot družine, svetosti človekovega življenja, spoštovanja najbolj ranljivih skupin, ostarelih in bolnih.

Naj Vam in vsem vernikom Islamske skupnosti v Sloveniji po dneh posta in molitve vsemogočni Bog nakloni obilo blagoslova in edinosti.

Prejmite lepe pozdrave”

msgr. Andrej Glavan, predsednik Slovenske škofovske konference

cestitka_SSK (1)-page-001