Zadnja tretjina meseca ramazana

V četrtek, 23. junija 2016, bo s sončnim zahodom nastopil 19. dan meseca ramazana, kar pomeni, da bomo vstopili v njegovo zadnjo tretjino.

Kot se ob vsakem dolgotrajnem delu na koncu vedno posebej trudimo pustiti dober vtis in v to delo vložiti ves svoj napor, tako se v zadnji tretjini ramazana še bolj posvetimo postu in Bogu ugodnim delom.

Prva tretjina ramazana predstavlja rahmet oziroma milost, druga predstavlja magfiret oziroma odpuščanje, ki nas pospremi v zadnjo tretjino, v del ramazana, ki predstavlja zaščito pred peklenskim ognjem ob Sodnem dnevu.

Če se izrazimo v športnem žargonu, lahko rečemo, da je zadnja tretjina finale. V zadnji tretjini bo odločeno, ali bomo iz ramazana izstopili kot zmagovalci ali poraženci. Zmagovalec bo tisti, ki bo iz ramazana izstopil miren, zadovoljen, brezskrben ter z odpuščenimi grehi. Analogno temu bo poraženec tisti, ki ne bo izkoristil ugodnosti meseca ramazana in se ne bo trudil, da bi mu Bog odpustil njegova zavestna in nezavedna slaba dejanja.

Ob zavedanju, da se mesec ramazan počasi izteka, vsi pomislimo, kako hitro je minil. Komaj se navadimo na ritem posta in ramazanski ritem, v katerem so vse naše vsakdanje aktivnosti nekoliko spremenjene oziroma prilagojene, že se znajdemo pred zadnjo tretjino.

prikazna1

Ni še prepozno, da izkoristimo priložnosti, ki jih ponuja mesec ramazan, še posebej zadnji del. V zadnji tretjini meseca ramazana se je poslanec Muhammed, a.s., zelo intenzivno posvetil molitvi, zlasti nočni. Nočni čas ima v zadnji tretjini ramazana veliko vrednost, zato ga, če imamo možnost, izkoristimo za branje Kur’ana, nočne namaze (molitve) in ustrezne priprošnje Bogu.

V zadnji tretjini se nahaja tudi posebna noč, noč kadr, ki bo letos v petek, 1. julija 2016. To je noč, ki je boljša kot tisoč mesecev, v njej se je začelo razodevanje Kur’ana. Muslimani tradicionalno noč kadr obeležujejo 27. dan meseca ramazana, a učenjaki predlagajo, da jo verniki iščejo v nočeh lihih dni zadnje tretjine meseca ramazana. Če nam torej v nočeh lihih dni uspe opraviti zgolj kratko molitev (dva rekata) in to storimo ravno v noči kadr, se vrednost našega dela enači s tem, kot bi to delo nenehno opravljali 84 let. To ni mišljeno samo za molitev, ampak tudi za vsa druga dobra dela, ki jih lahko storimo (pomoč revnim, obisk staršev, starejših ipd.).

V zadnji tretjini ramazana se v veliki večini večjih džamij določi posameznik, ki se osami (se odpravi v itikaf) in se v tem obdobju intenzivno posveti molitvi. Tudi Slovenija bo z delovanjem Islamskega kulturnega centra oziroma džamije to prakticirala.

Ne podcenjujmo ramazanskega časa in posebnosti njegovih tretjin, premagajmo svoj nefs (dušo) in izkoristimo vsak trenutek, ki nam lahko zagotovi dobro popotnico za Sodni dan.