V Ljubljani predstavljena zbirka hadisov v slovenščini

V soboto, 4. junija, je v sklopu predramazanskega druženja z muftijem prof. dr. Nedžadom Grabusom in hafizom Azizom Alilijem potekala predstavitev zbirke hadisov v slovenskem jeziku Tako je govoril poslanec Muhammed, a.s.

Da je zanimanje za novo izdano knjigo precejšnje, je pokazala polna dvorana prisotnih, ki so se udeležili predstavitve.

O knjigi je najprej spregovoril prof. dr. Grabus, ki je poudaril pomen založniške dejavnosti Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes in napovedal še več strokovne literature v slovenskem jeziku. Ob dejstvu, da je vedno več povpraševanja po islamski literaturi v slovenskem jeziku, bodisi jo želijo prebirati tisti, ki jim je slovenščina materni jezik, bodisi tisti, ki jim je slovenščina prvi jezik in v njem lažje razmišljajo, berejo, ne moremo spregledati potrebe po tem, da islam in z islamom povezane teme predstavimo v slovenskem jeziku. Tako je zbirka hadisov še en korak proti temu cilju.

Mufti je povedal, da se z izbranimi hadisi lahko poistovetijo ljudje različnih prepričanj in veroizpovedi. Primerni so za razmere v današnjem času in vsak od nas lahko v njih najde nekaj zase.

O svojih izkušnjah med nastajanjem knjige Tako je govoril poslanec Muhammed, a.s., so spregovorili tudi Nevzet Porić, hafiz Špendi Fidani, Ela Porić in Amra Halilović Đurković, ki so sodelovali pri njenem nastajanju.

Na koncu je besedo prevzel hafiz Aziz Alili, ki je pohvalil cilje in prizadevanja Zavoda Averroes in povedal, da je zbirka hadisov v slovenskem jeziku dober začetek na poti k uresničevanju teh ciljev. Nato je izvedel nekoliko ilahij (pobožne pesmi) in recitiral kur’anske verze.

V programu sta sodelovala tudi hafiza Abdulaziz Drkić in Sarajeva in Mehmet Emin Beliktay.