Sporočilo za javnost ob smrti Muhammeda Alija

V soboto, 4. junija 2016, je v 75. letu starosti umrl sloviti boksarski prvak Muhammed Ali. V petek, 10. junija 2016, na dan pogreba, bomo po končani petkovi molitvi pogrebno molitev za Muhammeda Alija opravili tudi v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji.

Muhammed Ali je bil simbol človeka, ki se je boril za dostojanstvo ljudi, ne glede na njihovo rasno ali etnično poreklo. Muhammed Ali je primer osebe, ki je sprejela islam in s svojim življenjem potrdila strpnost in boj za človekove pravice ter dostojanstvo. Muhammed Ali se je s svojim sprejetjem islama zoperstavil vojni in nenehno ponavljal: “Edina stvar, ki je nikoli nisem razumel v življenju, je ubijanje drugih ljudi”. Ostal bo velik vzornik in navdih generacijam predvsem v smislu, kako lahko tudi neprivilegirani sloji družbe, ne glede na izzive, s katerimi se soočajo v življenju, uspejo s trdim delom in pokončno držo.

Boksarski prvak je nosil ime, ki je v islamu zelo cenjeno, saj je ime Muhammed ime zadnjega Božjega Poslanca. Ne glede na nenehne izzive v zahodnoevropski oziroma ameriški družbi ga je nosil zelo odgovorno, dostojanstveno in pokončno. Takšne osebe so lahko resnični vzorniki današnjim generacijam, in ne tisti, ki s svojimi nečloveškimi dejanji in s prikritim ter lažnim bojem za pravičnost nastopajo v imenu islama.

Pogrebna molitev (dženazetu-l-gaib) za Muhammeda Alija bo opravljena v vseh lokalnih odborih Islamske skupnsoti v Republiki Sloveniji, v Ljubljani pa bo molitev vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus.