Pred dnevom molitve in posta za domovino verski predstavniki pozvali k spoštovanju države

Ljubljana, 20. junija (STA) – Predstavniki štirih največjih verskih skupnosti v Sloveniji so pred začetkom dneva molitve in posta za domovino na novinarski konferenci pozvali k spoštovanju države in medsebojni spravi.

Mufti islamske skupnosti Nedžad Grabus je dejal, da je Slovenija naš skupni dom in domovina. Pri tem moramo, kot je dejal, vsi vlagati napore, da bomo razvijali takšne družbene odnose, ki bodo omogočali blaginjo in napredek. Nujno je treba razvijati tudi solidarnost, saj je tudi Slovenija nastala iz solidarnosti med ljudmi, ter se izogibati različnim oblikam ksenofobije, je dejal.

V islamski skupnosti so se po njegovih besedah dnevu molitve in posta za domovino pridružili, ker so tudi sami zavezani vrednotam, ki jih je prinesla samostojna Slovenija. “S tem potrjujemo tudi spoštovanje do Katoliške cerkve v Sloveniji, ki je s svojim odnosom do slovenske kulture, države in drugih verskih skupnosti potrdila vlogo stabilizatorja v slovenski družbi,” je dejal.

Po besedah Zoreta danes iz dneva v dan poslušamo “jamranje in tarnanje, ki lahko sčasoma začne prepajati človekovo notranjost in dušo”. Namesto tega se moramo po njegovem države veseliti, to pa zato, “ker je naša, ker nastaja skozi naše delo in ker se je rodila iz naše odločitve”.

Pred četrtkovim dnevom molitve in posta za domovino je poudaril pomen obeh verskih praks. “Brez molitve in posta začnemo pozabljati, da sta nama naš svet in naša domovina podarjena in da so nam podarjeni tudi ljudje. Brez tega se naše življenje zoži samo še na vidno, otipljivo in znanstveno dokazljivo. Postanemo materialisti v grobem pomenu besede in začnemo izkoriščati naravo, družbo in posameznike,” je opozoril ter poudaril tudi potrebo po medsebojnem sožitju in spravi.

Paroh srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković si je zaželel, da bi bila Slovenija zopet takšna zvezda, kot je bila ob svoji osamosvojitvi. “S tem, kar ima, in s temi ljudmi, ki jih ima, to zmore, samo potruditi se je treba,” je dejal.

Da bi se lahko država razvijala, po njegovem ne gre gledati, kdo je kdo, ampak kaj zmore. Poudaril je tudi pomen sprave. “Ta se začne tam in takrat, ko se bodo vsi pripravljeni pokesati in drug drugemu odpustiti. In kdo naj se pokesa in kdo odpusti? Vsi, vsem!” je dejal.

Po mnenju evangeličanskega škofa Geza Fila je Slovenija v zadnjih 25 letih uspela na marsikaterem področju zagotoviti lepše življenje, “je pa tudi res, da na marsikaterem področju ni tako, kot bi si želeli”. Kljub temu je prepričan, da je lepo biti Slovenec.

Ti dnevi so po prepričanju Fila sicer priložnost, da se vprašamo, kaj nam pomeni Slovenija kot domovina, kakšen je naš odnos do nje in kaj bomo še naredili, da vzpostavimo pogoje, da bo vsak živel polno in srečno. Pri tem bo po njegovem tudi treba začeti poudarjati dobre izkušnje in se učiti na napakah, potrebna pa bosta tudi sprava Bogom in med ljudmi.

Novinarsko konferenco so predstavniki štirih verskih skupnosti sklicali pred začetkom dneva molitve in posta za domovino. Ta se bo pod geslom iz Prešernovih verzov “Edinost, sreča, sprava” začel v četrtek ob 16. uri in se zaključil naslednji dan ob isti uri. V tem času bo v ljubljanski stolnici potekala neprekinjena 24-urna molitev, ki se bo zaključila z mašo za domovino. Darovali jo bodo slovenski škofje.

Omenjeni dan letos poteka že šestič po vrsti. Pobuda je nastala v Katoliški cerkvi, a se ji pridružujejo tudi druge verske skupnosti, posebej tiste, ki poznajo post in molitev.