Blagoslovljena noč bedr

prikazna

V torek, 21. junija 2016, po sončnem zahodu nastopi blagoslovljena noč – noč bedr. Ta noč je ena od posebnih noči v mesecu posta, ko se muslimani intenzivneje posvečajo molitvi, ljudem, ki so sodelovali v bitki, ter osvežujejo znanje o samem dogodku v dolini Bedr.

Drugo leto po selitvi Muhammeda, a.s., iz Meke v Medino oziroma leta 624 se je v dolini Bedr zgodila bitka, ki predstavlja eno najpomembnejših zmag v zgodovini muslimanov. Bitka je imela za muslimane poseben pomen, saj so z zmago nad številčno močnejšim sovražnikom v svetu pridobili prepoznavnost skupnosti.

Povod bitke v dolini Bedr je bilo srečanje karavane plemena Kurejš in ashabov (prijateljev poslanca Muhammeda, a.s.), ki so se iz Meke vračali proti Damasku. To je spomin na ljudi, ki so pričali vero in se žrtvovali za resnico. 

Muslimani verjamejo, da bitka v dolini Bedr simbolizira bitko med resnico in zablodo, kakovostjo in količino ter resnično in fiktivno močjo. Pokazala je, da se z močnim verovanjem v Allaha lahko dosežejo nepričakovani rezultati in z Božjo pomočjo so lahko premagani tudi precej močnejši in številčnejši sovražniki.

Ob tej noči bodo v spomin na 17. jutro meseca ramazana drugega leta po hidžri v številnih džamijah potekali različni programi in predavanja. Tako bo tudi v Sloveniji. Obeležili bomo ta pomemben datum, osvežili znanje in se spominjali poslanca Muhammeda ter tistih, ki so si s sodelovanjem v bitki v dolini Bedr zagotovili raj (dženet).