V soboto po sončnem zahodu nastopi blagoslovljena noč lejletu-l-berat

prikazna

Osmi mesec po hidžretskem koledarju je šaban, en od izbranih mesecev hidžretskega leta, v katerem imajo verniki priložnost prikupiti se Bogu in pridobiti Njegovo milost in odpuščanje.

Petnajstega šabana nastopi blagoslovljena noč lejletu-l-berat. Noč lejletu-l-berat se v hadisih poslanca Muhammeda, a.s., omenja kot noč, v kateri Allah, dž.š., določi našo usodo, življenje in nafako (blaginjo). V določenih hadisih se omenja, da v tej noči Allah, dž.š., odpušča grehe. Obenem je to tudi noč, ki nas opomni na skorajšnji prihod meseca ramazana, meseca posta in drugih Bogu ugodnih del. Lejletu-l-berat pomeni osvoboditev in čiščenje. Allah, dž.š., v tej noči odpusti številne grehe tudi tistim, ki si zaslužijo Njegovo kazen, odpusti vsem, razen tistim, ki storijo velik greh.

Tako je lejletu-l-berat po blagoslovljeni noči lejletu-l-kadr najboljša priložnost za posvetitev Bogu, molitev in dove (priprošnje), saj je dova edini način, s katerim lahko vplivamo na morebitno spremembo svoje usode.

V hadisih se omenja, da Allah, dž.š., v tej noči, od sončnega zahoda in vse do zore, ne bo zavrnil nobene dove od tistega, ki bo iskren, skesan in ponižen. Zato je noč lejletu-l-berat upravičeno poimenovana tudi kot noč želja, odpuščanja in usode.

V soboto, 21. maja 2016, po akšam namazu (prvi večerni molitvi) oziroma sončnem zahodu nastopi blagoslovljena noč lejletu-l-berat.