Dan mekteba Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji

V nedeljo, 15. maja 2016, je bil pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske skupnosti v Dolnji Košani pri Postojni že peto leto zapored organiziran Dan mekteba (verouka) na področju celotne Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Organizacijo prireditve so prevzeli aktivisti Odbora Islamske skupnosti Postojna, na čelu z imamom Fahrudinom Smajićem in predsednikom Fikretom Hasičićem.

Na prireditvi so sodelovali vsi slovenski džemati. Imami so se odzvali vabilu in s svojimi učenci polepšali svečanost. Organiziran je bil nogometni turnir, odbojka za dekleta, tekmovanje v štafeti in metanju vortexa. Cilj Dneva mekteba je, da se učenci verouka iz cele Slovenije medsebojno spoznajo in družijo.

Pomembnost dogodka je s svojo prisotnostjo potrdil mufti prof. dr. Nedžad Grabus. Ta dan so učenci, ki so osvojili prvo mesto na tekmovanju, ki se je odvijalo v soboto v Ljubljani, predstavili svoje znanje o prvi generaciji Kur’ana, in sicer o poznavanju Kur’ana in življenja ashabov. Imam Fahrudin Smajić je kot gostitelj in organizator dogodka vsem prisotnim zaželel dobrodošlico in se jim zahvalil, ker so dogodek popestrili s svojo prisotnostjo. Posebej se je zahvalil muftiju Grabusu za razumevanje in postavljanje tega projekta med prioritete dela in delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je v svojem nagovoru povedal, da je vesel, ker so se vsi dogodka udeležili s plemenitim ciljem. Zahvalil se je organizatorjem dogodka, imamom, ki so ta dan svoje učence pripeljali na Dan mekteba, in jih pohvalil za njihovo prizadevanje za uspešno delo pri mektebu. Poudaril je, da je zelo pomembno vlagati v prihodnost naših otrok, saj so oni naši nasledniki. Spomnil je na dejstvo, da bo naslednje leto zgrajena džamija, tako bomo imeli več prostora in možnosti za organiziranje takšnih prireditev. Otrokom je svetoval, naj še naprej obiskujejo mekteb in ob tem ne zanemarijo šolskih obveznosti, povedal jim je, naj bodo enako uspešni v šoli in mektebu.