Ramazanska vaktija 2016

Mesec ramazan se začenja v nedeljo, 5. junija, s sončnim zahodom. Mesec ramazan je mesec posta, obdobje, v katerem prakticiramo tretjo praktično islamsko dolžnost. Ob tej priložnosti objavljamo

Pojasnilo v zvezi z izračunom ramazanske vaktije 2016

V preteklosti smo s strani članov Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji prejeli več vprašanj v zvezi z ramazansko vaktijo oziroma njenim izračunom.

Islamska skupnost v Republiki uporablja takvim Rijaseta Islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Zato smo vprašanje naslovili na Upravo za verske posle in fetva-emina prof. dr. Enesa Ljevakovića. Zanimalo nas je, zakaj v Sloveniji začenjamo post prej kot v BiH oziroma Sarajevu? Obdobje med imsakom (začetek posta) in vzhodom sonca je po Rijasetovem izračunu dolgo 167 minut. Primerjali smo izračun Diyaneta iz Turčije, po katerem je to obdobje dolgo 90 minut. Glede na to da je Ljubljana zahodno od Sarajeva, je nelogično, da je imsak prej v Ljubljani kot v Sarajevu.

Fetva-emin prof. dr. Enes Ljevaković nas je napotil na Upravo za verske posle pri Rijasetu Islamske skupnosti v BiH in hkrati zapisal, da z nami deli mnenje o nelogičnosti terminov, ki smo jih navedli v našem vprašanju. Zapisal je tudi, da je logično, če je v Ljubljani iftar (večerja ob koncu posta) kasneje kot v Sarajevu, je v Ljubljani kasneje tudi imsak.

V odgovoru Uprave za verske posle so zapisali:

  1. Islamska skupnost v Bosni in Hercegovini po dogovoru, sklenjenem leta 2002 na Cipru, svoj takvimski izračun mora uskladiti z Diyanetovim izračunom.
  2. Vrhovni svet za verska vprašanja Republike Turčije je sprejel fetvo (pravno rešitev), po kateri se za mesta, ki se nahajajo nad 45 stopinj geografske širine, čas molitve obračunava na podlagi ocene.
  3. Glede na to da je Zahodna Evropa nad 45 stopinj geografske širine (Ljubljana – 46°,3’25.01” S), po sprejeti fetvi omenjenega sveta nastopi čas jacije (druga večerna molitev) 1 uro in 20 minut po akšamu (prva večerna ali četrta petdnevna molitev).

Predlagamo dodatek desetih minut, glede na to da Diyanetov izračun ne upošteva temkina (čakalno obdobje zaradi previdnosti), tako je čas za jacijo 1 uro in 30 minut po akšamu.

  1. Glede imsaka predlagamo, da se k Diyanetovemu izračunu doda 15 minut temkina, tako je obdobje med imsakom in vzhodom sonca dolgo 105 minut.

Tako ostaja, dokler Svet za fetve Rijaseta Islamske skupnosti v BiH ne sprejeme drugačnega sklepa.

Zato smo v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji na podlagi odgovorov fetva-emina in Uprave za verske posle Rijaseta Islamske skupnosti v BiH ramazansko vaktijo pripravili v skladu s priporočili, ki smo jih prejeli.

Ramazansko vaktijo lahko prevzamete TUKAJ.