Na Dunaju potekala okrogla miza na temo svobode veroizpovedi ali prepričanja, strpnosti in medverskega dialoga

V središču dogodka, ki je 10. maja 2016 v skupni organizaciji OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi)/ODIHR (Urad za demokratične institucije in človekove pravice) in Stalnega predstavništva Španije pri OVSE potekal na Dunaju, so bili izzivi in priložnosti, s katerimi se zaradi vedno večje raznolikosti ver in prepričanj soočajo javne ustanove, verske skupnosti in društva po vsej regiji.

Z združevanjem mednarodnih strokovnjakov je bilo na dogodku raziskano vprašanje upravljanja raznolikosti ver in prepričanj s stališča svobode, strpnosti in varnosti. Udeleženci so govorili tudi o pomenu medverskega dialoga in izobraževanja, kar prispeva k izgradnji stabilne in varne družbe.

Gosti okrogle mize so bili Cristina Finch, vodja oddelka za strpnost in nediskriminacijo pri ODIHR, Nedžad Grabus, slovenski mufti, Marco Ventura, direktor Centra za verske študije fondacije Bruno Kessler, in Gunay Rahimova z Ministrstva za zunanje zadeve Republike Azerbajdžan.

Prireditev je gostila veleposlanica María Victoria Gonzalez Roman, stalna predstavnica Španije pri OVSE, moderatorja pa sta bila Kishan Manocha, višji svetovalec za svobodo veroizpovedi ali prepričanja pri ODIHR, in Belen Alfaro, španska veleposlanica za zavezništvo civilizacij in medverske dialoge.

Dogodek je temeljil na razpravah o podobnih temah z Dodatnega zasedanja človekovih dimenzij o strpnosti in nediskriminaciji, ki je na Dunaju potekal 14. aprila, in VII. foruma Zavezništva civilizacij v Bakuju, ki je potekal od 25. do 27. aprila.