V Briksnu poteka zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev

Od srede, 11. maja, do petka, 13. maja 2016, poteka v Briksnu (Italija) zasedanje Evropskega sveta verskih voditeljev (Religions for Peace – European Council of Religous Leaders).

Zasedanja so se udeležili mufti prof. dr. Nedžad Grabus, kot član sveta, glavni imam Islamske skupnosti na Norveškem Senaid Kobilica in generalni sekretar Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić.

Svet je najprej razpravljal in sprejel poročilo o delovanju v preteklem letu, nato je razpravljal o begunski krizi v Evropi. Udeleženci so bili seznanjeni z begunsko situacijo v Italiji, ki so jo predstavili nadškof Luigi Bressan, škof Mario Gretter in pastor Marcus Friedrich. Dr. Mark Owen je imel uvodno predavanje o »Evropskih migracijah in vlogi religije«. V nadaljevanju so bila podana poročila o migrantski situaciji v evropskih državah. Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je spregovoril o migrantski krizi in implikacijah na medverske in družbene odnose v Evropi. Verske skupnosti imajo pomembno vlogo pri harmoniziranju družbenih odnosov. Poudaril je, da je nujno poudarjati humano vlogo religije in imeti razumevanje za potrebe ljudi, ki so zaradi življenjske ogroženosti morali zapustiti svoje domove. Migrantska kriza poleg varnosti odpira veliko vprašanj, in sicer vprašanje integracije, spoštovanja človeške integritete, človeških pravic, verskih pravic itd. Potrebno je delovati odgovorno in o teh vprašanjih iskati družbeni konsenz med relevantnimi dejavniki v družbeni skupnosti na lokalni, državni, evropski in svetovni ravni. Ideje in inciative, ki promovirajo mirno sobivanje in medsebojno razumevanje, omogočajo razvoj odnosov, ki krepijo zaupanje in razvoj družbe. Nujno je govoriti o vseh težavah in se vedno zoperstavljati vsem oblikam ksenofobije, ekstremizma, sovraštva, radikalizma, ki negativno vplivajo na družbene odnose. Poleg tega je pomembno razvijati zavest o duhovnosti in nenehno moliti za vse ogrožene ljudi na svetu.

Na zasedanju je sprejeta dekleracija: Soočanje z izzivi v sodobni Evropi.

Zasedanja Evropskega sveta verskih voditeljev se je udeležil veleposlanik Republike Turčije v Vatikanu nj. eksc. Mehmet Pacaci, s katerim se je mufti Grabus srečal ob obrobju tega dogodka.

”Religions for Peace – Religije za mir” je mirovna evropska organizacija (RFP), ki vključuje vse organizacije v Evropi, ki se ukvarjajo s promocijo miru, vključujoč tudi Evropski svet verskih voditeljev, Evropsko žensko medversko organizacijo (EWFN), Evropsko medversko mrežo mladih (EIYN) in medverske svete iz štirinajstih držav.