Mufti Grabus na gradbišču ljubljanske džamije sprejel zagrebškega in ljubljanskega župana

V sredo, 18. maja 2016, je mufti prof. dr. Nedžad Grabus na gradbišču ljubljanske džamije gostil ljubljanskega in zagrebškega župana, Zorana Jankovića in Milana Bandića.

V nadaljevanju si lahko preberete novico, ki jo je o tem objavila Slovenska tiskovna agencija.

Ljubljana, 18. maja (STA) – Gradbišče Islamskega kulturnega centra si je danes v spremstvu muftija Nedžada Grabusa in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ogledal njegov zagrebški kolega Milan Bandić. Kot je dejal, sta lahko tako Ljubljana kot Zagreb zgled ostalim evropskim prestolnicam. “Mi živimo multikulturno in to je naša največja zmaga,” je izpostavil Bandić.

Bandić je ob ogledu gradbišča, kjer se počasi že zaključuje prva faza gradnje Islamskega kulturnega centra z džamijo, večkrat izpostavil dobre odnose med slovensko in hrvaško prestolnico, obenem pa je ocenil, da sta z Jankovićem mesti odprla po meri vsakega človeka.

Z Bandićem se je strinjal tudi ljubljanski župan in dodal, da je izmenjava izkušenj med prestolnicama dragocena.

Grabus pa je medtem ob Bandićevem obisku izpostavil, da je Zagreb za slovensko islamsko skupnost “določena inspiracija”, še posebej islamska skupnost v hrvaški prestolnici. Ljudje po Grabusovi oceni v Zagrebu niso integrirani, ampak so sestavni del družbe. “Mi imamo precej integriranih ljudi, ampak niso sestavni del družbe,” je dodal.

Mufti je še ocenil, da bodo konec septembra končali s prvo fazo gradbenih del, celoten objekt pa naj bi bil končan do oktobra prihodnje leto. Kot je pojasnil, so sprva mislili, da bo objekt končan že poleti prihodnje leto, a so izzivi pri gradnji veliki.

Glede finančnih sredstev islamska skupnost tudi pri gradnji druge faze računa na pomoč Katarja. Zahvalil se je Katarju za dosedanjo pomoč pri realizaciji projekta. Napovedal je, da bo sprožil iniciativo za obnovo in ureditev Železniškega muzeja in njegove okolice, ki stoji ob Islamskem centru.

K centru bo po besedah Bandića doprinesel tudi Zagreb. “Nekaj bomo prinesli, preden bo džamija končana.”

Skupaj z županom Bandićem je bil v delegaciji tudi dr. Gzim Redžepi, predsednik Medžlisa Islamske skupnosti Zagreb.

Novico in video prispevek siol.net si lahko ogledate tukaj.