Najdražji gost trka na vrata

Muslimani so mesec posta, ramazan, vedno doživljali na poseben način in se tudi temu primerno pripravljali na njegov prihod.

Nekoč so starejše osebe dva meseca pred ramazanom opravljale prostovoljni post, najpogosteje je to bil post v hidžretskih mesecih redžep in šaban, kar je tudi priporočilo poslanca Muhammeda, a.s. Tako so se fizično in duhovno zelo dobro privadili na post in mesec ramazan, ne glede na to v katerem letnem času je prišel, ”oddelali” brez težav. Omenjena praksa ostaja še vedno zelo priporočena.

Pred prihodom meseca ramazana muslimani uživajo v dobrinah treh blagoslovljenih noči, in sicer lejletu-l-regaib, lejletu-l-miradž in lejletu-l-berat, ko izkoristijo Božjo naklonjenost za odpuščanje grehov ter upajo na Njegovo milost.

Muslimani precej pozornosti posvečajo čistoči, zato se pred prihodom meseca posta temeljito očistijo hiše, džamije ter dvorišča. Posamezniki uredijo tudi vse potrebne večje obveznosti, s katerimi se ne bi po nepotrebnem obremenjevali med postom, saj želijo ta čas izkoristiti zgolj za opravljanje Bogu ugodnih del. Gospodinje priskrbijo vse potrebne prehrambne artikle, s katerimi bodo zapolnile mize ob iftarju, večerji ob koncu posta.

Mesec posta nas bo oplemenitil, če bomo mi do njega plemeniti. Z njegovim prihodom čutimo blaginjo ter izobilje raznovrstnih dobrin. To je gost, ki ga moramo lepo dočakati, ker ga bo mogoče kdo izmed nas dočakal zadnjič.

Kot ga bo vsak izmed nas dočakal na svojstven način, ga bomo tudi na spletni strani Islamske skupnosti dočakali primerno z zanimivimi objavami ter vas obveščali o vseh pomembnih dogodkih, ki se bodo odvijali med ramazanom.

Prvi dan posta je v ponedeljek, 6. junija 2016.