Predlog družinskih priprav na mesec posta

Mesec posta je poseben mesec, je mesec, v katerem dobro prevlada nad zlim, mesec, v katerem nasmeh premaga žalost, družinska harmonija potisne na stran osamljenost in ravno zaradi vseh njegovih prednosti priporočamo nekaj družinskih priprav, ki bodo mesec posta naredile bolj dinamičnega in verjetno tudi poskrbele, da bo dolg postni dan hitreje minil.

Predramazanski družinski sestanek – Vsi člani družine naj sodelujejo pri pripravah sprejema najdražjega gosta. Vsak član naj predlaga svojo aktivnost, ki bi po njegovem mnenju prispevala k boljši harmoniji in razporeditvi obveznosti. Starši naj upoštevajo predloge otrok in jih aktivno vključijo v priprave. Ne pozabite se dogovoriti, kdo bo prevzel vlogo ”budilke” in vse družinske člane pravočasno zbudil na sehur (jutranji zajtrk pred začetkom posta). Načrtna razporeditev dnevnega branja Kur’ana je tudi zaželena. Za lažjo organizacijo priprave iftarjev predlagamo, da vsi skupaj predlagate svoje najljubše jedi, ki bi jih radi jedli in videli na iftarski mizi. Otroci lahko pomagajo pri zbiranju in nakupovanju prehrambnih artiklov za realizacijo ramazanskega jedilnika.

Zelo pomembno vprašanje, ki ga je potrebno postaviti na sestanku, je post otrok. Glede na to da je post poleti in so dnevi dolgi, naj vsaka družina presodi, če so njihovi najmanjši družinski člani zmožni posta oziroma se dogovorijo o načinih prilagoditve. Priporoča se intenzivno navajanje otrok na post, če se odločite za to, predlagamo, da pripravite prilagojen načrt posta za otroka. Še en nasvet glede posta otrok; odrasli vemo, da ima post več dimenzij in ni le odrekanje hrani, pijači in kajenju, torej ne gre samo za odrekanje zadovoljevanja apetita. Otrokom lahko post prilagodimo tudi tako, da se odreka drugim stvarem, npr. prekomerni uporabi interneta, sladkarijam ali drugim nezaželjenim navadam, če se ne more odreči hrani.

Starši naj otroke spomnijo na posebnost iftarskega časa in vrednosti priprošnje (dove) v njem. Predlagajte, da skupaj oblikujete priprošnjo za vsak dan. Naj ne bo predolga, dovolj sta že en ali dva smiselna stavka. Priprošnje lahko razdelite tudi na posebne kategorije; ponedeljek – priprošnja za starše, torek – priprošnja za revne in bolne, sreda – priprošnja za sosede, četrtek – priprošnja za ostalo družino, petek – priprošnja za odpust grehov, sobota – priprošnja za begunce in nedelja – priprošnja za sprejetje posta in ostalih Bogu ugodnih del, ki jih opravljate med ramazanom. Seveda lahko kategorije poljubno prilagodite.

Med ramazanom obeležujemo dve blagoslovljeni noči, in sicer lejletu-l-bedr in lejletu-l-kadr. Na sestanku ju omenite in predlagajte, da se ob njunem prihodu pogovorite o njih, otroke zadolžite, naj si preberejo zanimive zgodbe ali knjige o tem. Pomagajte jim pri izboru gradiva. Lahko se obrnete tudi na knjižni fond knjižnice Averroes.

Verjamemo, da bo vsem otrokom v veliko veselje, če jih zadolžite, da svoje prostore pospravijo in primerno okrasijo ter z barvami in okraski izkažejo veselje in dobrodošlico mesecu posta. Ena od obveznih nalog vseh članov družine naj bo tudi, da pred ramazanom svoji družini in prijateljem zaželite vse najboljše ter jim voščite lahek post in obilico Božje milosti v njem.

Najpomembnejši sklep družinskega sestanka naj bo ta, da med ramazanom postanemo boljši ljudje, zdravi in Allahu bolj dragi.

Ramazan mubarek olsun.