10. Festival bosanske hrane v znamenju Guinnessove baklave

Že deseto leto zapored je v soboto, 16. aprila 2016, v organizaciji Ženskega združenja Zemzem potekal Festival bosanske hrane, tokrat v znamenju preseženega Guinnessovega rekorda najtežje baklave na svetu.

”S preteklimi festivali smo se veliko naučili in verjamemo tudi, da smo se medsebojno obogatili. Hrana je kultura in širjenje tako bogate kulinarike, kot je bosanska, je kulturno dejanje, ki ga odprta in zdrava družba lahko le pozdravi. In ga tudi je. Ljubljana je v preteklih desetih letih skozi projekt Festival bosanske hrane dokazala, da je multikulturno mesto,” je poudarila Ela Porić, ki je zbrane nagovorila in pozdravila v imenu organizatorja.

Vsako leto so bile predstavljene različne kulturne raznolikosti bogate bosanske kulture in tradicije, čemur priča tudi pripravljena fotografska razstava, ki so si jo obiskovalci lahko ogledali. A članice ŽZ Zemzem so si letos zadale poseben izziv – pripraviti baklavo velikanko in z njo kandidirati za najtežjo baklavo na svetu. Na vseh preteklih festivalih je bila baklava najbolj iskana specialiteta in je tako tudi prva pošla. Zato jih ni bilo strah sprejeti izziva in se potruditi, da presežejo že postavljeni rekord 200 kg težke baklave. ŽZ Zemzem je pripravilo baklavo z dimenzijami 50 cm x 18 m in 75 cm, ki je tehtala 309 kg in 839 g. Iskreno upamo, da bo novo težo v prihodnjih tednih potrdila tudi komisija in bo slovenska baklava tudi uradno postala najtežja baklava na svetu. Poleg tega je postavljen še en rekord, saj je slovenska baklava obenem tudi najdaljša baklava na svetu. Guinnesovo baklavo je pripravljajo 18 najboljših kuharic. Ker se ob baklavi odlično prileže bosanska kava, se iskreno zahvaljujemo podjetju Vispak, ki je poskrbelo, da smo v Guinnessovi džezvi pripravili simbolnih 310 litrov prave bosanske kave.

Cilj projekta Festival bosanske hrane je spodbuditi medkulturni dialog in sodelovanje med različnimi kulturami ter tako prispevati k medkulturnemu povezovanju, zmanjševanju predsodkov, razvijanju medkulturnih kompetenc ter vzajemnemu spoštovanju in sprejemanju, saj je razvijanje medkulturnega zavedanja v zadnjem času vedno bolj pomembno. Ravno zaradi naštetega so bili vsi Festivali bosanske hrane namenjeni izgradnji džamije v Ljubljani. Tako je bilo tudi z letošnjim in vsi skupaj sodelujemo pri nastajanju Islamskega kulturnega centra, ki bo prav tako prostor medkulturnega dialoga in sodelovanja.

Počaščeni smo, da sta dogodek obiskala in zbrane nagovorila mufti prof. dr. Nedžad Grabus in župan gospod Zoran Janković, ki sta postala neizogiben del projekta, za kar smo jima zelo hvaležni. Festival sta s svojim prihodom podprla tudi varuhinja človekovih pravic gospa Vlasta Nussdorfer in veleposlanik Bosne in Hercegovine v Sloveniji gospod Željko Jerkić. Kulturni del programa sta tokrat popestrili društvi Ljiljan in Sevdah.

Brez naših članic ne bi bilo ne sobotnega desetega in ne preostalih devetih Festivalov bosanske hrane, zato iskrena hvala članicam za ves trud in čas, ki so ga namenile organizaciji Festivalov bosanske hrane in pripravi Guinnessove baklave. Hvala podjetju Mandoras, d.o.o., ki je prispevalo najpomembnejšo sestavino za pripravo Guinnessove baklave, ter hvala vsem ostalim, ki so na kakršenkoli način prispevali k uspešnosti projekta.

Priporočamo ogled medijskih objav o Guinnessovi baklavi:

www.siol.net

www.rtvslo.si

www.24ur.com

www.24ur.com

www.dnevnik.si

www.delo.si