Generalni tajnik na nacionalni muslimanski konferenci v Sofiji

prikazna

V nedeljo, 24. januarja 2016, je v Sofiji potekala nacionalna muslimanska konferenca Islamske skupnosti v Bolgariji, katere se je v imenu  Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji in v imenu muftija prof. dr. Nedžada Grabusa udeležil generalni tajnik Nevzet Porić.

Islamska skupnost v Sloveniji odlično sodeluje z Islamsko skupnostjo v Republiki Bolgariji. Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je leta 2011 sodeloval na nacionalni muslimanski konferenci in bil takrat na uradnem obisku pri muftiju dr. Mustafi Hadžiju.

Na konferenci so bili navzoči tudi predstavniki Diyaneta iz Turčije, predstavniki Islamske skupnosti iz Romunije, Grčije in drugi.

Nacionalna muslimanska konferenca se organizira vsakih pet let. Zadnjič so se sestali leta 2011, ko so izbrali glavnega muftija za Bolgarijo dr. Mustafo Hadžija. Na tokratni konferenci je 976 delegatov enoglasno podprlo dosedanjega muftija in mu zaupalo nov petletni mandat, sprejeli so poročilo o njegovem delu preteklih petih let, sprejeli so spremembe statuta, izvolili novo sestavo vrhovnega muslimanskega sveta in drugo.

V Bolgariji živi več kot milijon muslimanov, kar predstavlja 15 % celotnega prebivalstva. Po popisu prebivalstva iz leta 2011 je največ muslimanov, ki živijo v Bolgariji, Turkov. Poleg Turkov v Bolgariji živijo Romi in muslimani, ki se imenujejo Pomaki (slovanski muslimani).

Glavna džamija v Bolgariji je Banya Bashi džamija, ki je bila zgrajena leta 1576. Projektiral jo je znan osmanski arhitekt Mimar Sinan. Naziv Banya Bashi, kar pomeni veliko kopeli, je dobila, ker je bila zgrajena na mestu naravnih zdravilišč. Džamija je značilna po svoji kupoli, katere obseg meri 15 metrov.

Trenutno je džamija Banya Bashi edina džamija v Sofiji, ki jo uporablja muslimanska skupnost. Vodstvo Islamske skupnosti si že dolga leta brezuspešno prizadeva pridobiti dovoljenja za gradnjo nove džamije v Sofiji. V času Osmanske vladavine je bilo v Sofiji 2356 džamij, 142 medres (verskih šol) in 400 vakufov (skupnega dobra). Večina teh objektov je bila nacionalizirana in se jih lahko prepozna po specifični obliki oziroma arhitekturi. Trenutno je v Bolgariji 1458 džamij.

Muslimani in Islamska skupnost v Bolgariji so v obdobju komunizma preživeli težke čase. Po njegovem razpadu je muslimanska skupnost zaživela svobodno in začela uresničevati svoje cilje, čeprav je posledice tega obdobja mogoče čutiti še danes.