V Ljubljani predstavljen roman Tretja možnost

V petek, 22. januarja 2016, je v Ljubljani v sklopu tribun, ki jih organizira Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, potekala tribuna v obliki literarnega večera. Avtorja Janja Vidmar in Boris Grivić sta predstavila roman za odrasle Tretja možnost.

prikazna

Poznavalka mladinske književnosti in avtorica številnih romanov za mladino, v katerih se ukvarja s tabu temami, in pravnik Boris Grivić, ki velja za kritično razmišljujočega posameznika, ki vztraja že ko mnogim poidejo moči in rešitve problemov išče znotraj sistema, sta se prvič skupaj preizkušala pri takšnem projektu.

Oba sta predstavila svoje poglede na sam roman, predstavila sta tudi, kako je roman nastajal. Poudarjata predvsem to, da v nekaj desetletjih razmišljanje ljudi v Sloveniji v smislu ponujanja pomoči in razbijanja predsodkov ni napredovalo, prav tako pa poudarjata, da je s pravniškega stališča skozi ves ta čas čutiti ”prenašanje krivde na nekoga drugega”.

Avtorja sta za nastanek romana Tretja možnost opravila zahtevno raziskovalno delo. Nekaj časa sta se mudila na terenu v Bosni in Hercegovini in Nemčiji. V romanu je fikcija samo protagonistka zgodbe, njeno ime je izmišljeno, ostala vsebina, ki jo beremo, opisi krajev, hiš, ulic ipd. je resnična, kar sta nam avtorja pokazala tudi s slikami, ki sta jih med raziskovalnim delom posnela na terenu.

Gospa Vidmar poudarja, da je po mladinskem romanu Princeska z napako, v kateri se protagonistka Tretje možnosti že pojavlja, morala nadaljevati zgodbo, saj je sama čutila potrebo po tem, da deklico Fatimo postavi v urejeno okolje in se zgodba tako tudi zaključi.

Na koncu so poslušalci avtorjema postavili nekaj vprašanj in jima čestitali za opravljeno delo, v katero sta vložila veliko truda in časa.