Več kot tisoč dvesto vernikov na dogodku Noč Kur’ana v Ljubljani

prikazna

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je v soboto, 12. decembra 2015, v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča v Ljubljani organizirala Noč Kur’ana.

Polna Marmorna dvorana je bila odraz velikega odziva vernikov in drugih gostov. Slovesnosti so se udeležili mufti prof. dr. Nedžad Grabus, predsednik Zbora Islamske skupnosti gospod Eldin Velagić, člani Mešihata in Zbora, imami, predsedniki izvršnih odborov in donatorji. Posebna gosta večera sta bila glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti dr. Ferid Dautović in predsednik Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo gospod Jusuf Zahiragić. Posebej smo veseli prihoda ljubljanskega župana gospoda Zorana Jankovića, ki je zbranim namenil nekaj besed.

Noč Kur’ana so zaznamovali hafizi in imami, ki so melodično recitirali Kur’an. Veseli smo, da je bil z nami hafiz Aziz Alili, glavni imam zagrebške džamije, ki vedno popestri naše takšne in podobne manifestacije ter jih polepša s svojim lepim recitiranjem Kur’ana in pobožnih pesmi. Tudi hafiz Senad Podojak je prav tako naš velik prijatelj in vedno ga radi vidimo med nami. Tudi tokrat se je z veseljem odzval na vabilo k sodelovanju. Z nami je bil tudi hafiz Hamza Lavić iz Sarajeva, s katerim imamo pozitivne izkušnje že celo desetletje in vedno z veseljem poslušamo njegovo recitiranje. Kur’an je recitiral tudi naslednik hafiza Aziza, njegov sin Ahmed. Od slovenskih imamov sta Kur’an recitirala hafiz Špendi Fidani in Munzir Čelenka.

Tudi tokrat so se verniki zbrali v eni od ljubljanskih dvoran in iskreno upamo, da je to ena od zadnjih manifestacij, ki jih organiziramo izven naših prostorov. Ob muftiju Grabusu ima velike zasluge za džamijo v Ljubljani prav ljubljanski župan Zoran Janković. Njuna mandata sta se začela istega leta. Dogovorila sta se, da bosta zaključila projekt džamije v Ljubljani. Uspelo jima je. Zato bo Zoran Janković v naših zgodovinskih knjigah, pa tudi v naših srcih, ostal zapisan kot dober človek, ki je razumel raznolikost in želje drugih. Župan Janković je tudi v svojem nagovoru poudaril, da bo naslednja Noč Kur’ana potekala v ljubljanski džamiji.

Noč Kur’ana je bila priložnost, da uživamo v lepoti Božje besede, hvalospeva (mevluda) in pobožnih pesmi (ilahij). Poleg tega so si prisotni lahko pogledali desetminutni film, v katerem je prikazan potek gradnje džamije v Ljubljani. Zbrane je nagovoril tudi mufti dr. Nedžad Grabus, človek, ki je svoje življenje posvetil temu projektu. Človek, brez katerega bi težko dočakali, da se začne graditi džamija. Toliko truda, energije in časa je vložil v ta projekt, da tega ne moremo opisati z besedami. Prepričani smo, da ga je Vzvišeni poslal, da bi odvil zapleten klobčič, ki se je imenoval ljubljanska džamija. Mufti je v svojem nagovoru podrobneje predstavil fazo gradnje, v kateri se nahajamo, in pozval vse prisotne, da podprejo projekt po svojih zmožnostih. Poudaril je, da so ob takšnih projektih samo tisti, ki so odločni in vztrajni.

Kot že omenjeno, je bil poseben gost na dogodku glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Sarajevo dr. Ferid Dautović. Ferid Dautović je oseba, ki je bila vedno z nami − vedno je pomagal, kolikor je lahko. Poleg gradnje džamije podpira tudi druge projekte Islamske skupnosti v Sloveniji. Lahko rečemo, da sta Ferid Dautović in Jusuf Zahiragić, predsednik Medžlisa Sarajevo, velika prijatelja Islamske skupnosti in muslimanov v Sloveniji. Ob tej priložnosti je dr. Ferid Dautović nagovoril prisotne in v svojem govoru poudaril pomembnost šehade (pričanje vere) kot potrdilo identitete, ki ji pripadamo, saj je tudi džamija identiteta, s katero potrjujemo šehado in vero v enega Boga. Poudaril je tudi pomembnost ihsana, kar pomeni, da obožujemo Boga, kot bi Ga videli; čeprav Ga mi ne vidimo, On vidi nas. Čeprav Ga mi ne vidimo, On vidi naša dobra dela. S tem je želel poudariti pomembnost podpiranja projektov, kot so gradnja džamije in drugi vakufski projekti.

Noč Kur’ana se je zaključila z recitiranjem Kur’ana hafiza Aziza Alilija in dovo (priprošnjo), da bo naslednja takšna manifestacija potekala v ljubljanski džamiji.