Aktivnosti v džematu Ljubljana

V soboto, 4. julija 2015, je v džematu Ljubljana organiziran iftar za mlade, katerega se je udeležilo približno 150 mladih fantov in deklet.

iftar (2)

Iftar je organiziran na odprtem pred mesdžidom na Fužinah. Draž letošnjega iftarja je predstavljalo veliko število prisotnih mladih fantov in deklet, ki so v preteklih letih obiskovali mekteb (verouk) v džematu Ljubljana, kar priča o tem, da se je s to generacijo delalo vztrajno in kontinuirano. Ta generacija bo nosilec naših aktivnosti v prihodnosti. Iftarja so se udeležili tudi mladi iz drugih slovenskih mest.

Mladi iz džemata Ljubljana so se potrudili pripraviti prijetno vzdušje in se pokazali kot dobri gostitelji, ki so organizirali druženje do zore.

Na iftarju so bili prisotni tudi imam iz Turčije Ismail Ozkan, imam Senad Karišik ter imam hafiz Špendi Fidani, ki je po teraviji (nočna molitev ob ramazanu) mladim namenil nekaj besed in predaval o kur’anskem pripovedovanju o Jusufu, a.s., ter sporočilih in naukih te sure, ki se nanašajo na življenje mladega človeka.

Zahvaljujemo se vsem, ki so pomagali pri realizaciji tega dogodka, posebej pa mladim iz džemata Ljubljana.

bedr

V petek, 3. julija 2015, je v džematu Ljubljana obeležena 17. noč meseca ramazana – Lejletu-l-bedr. Veliko članov džemata Ljubljana se je v mesdžidu na Fužinah z branjem Kur’ana in recitiranjem ilahij (pobožnih pesmi) spomnilo na dogajanje v dolini Bedr, na bitko, ki se je zgodila leta 624 in je imela velik pomen za napredek in razvijanje skupnosti muslimanov. Prisotni so uživali v branju Kur’ana imama iz Turčije Ismaila Ozkana in lepi interpretaciji ilahij, ki so jih izvajale članice zbora Alhambra. Ob tej priložnosti smo se spomnili tudi na tiste, ki so izgubili življenja v tej bitki in ob recitiranju sure Fatiha se je na njih spomnil hafiz Špendi Fidani.

Prisotnim je pred teravijo (nočna molitev ob ramazanu) nekaj besed namenil imam Senad Karišik, ki je ob tej priložnosti govoril o sporočilih in naukih te bitke.

Druženje se je ob molitvah nadaljevalo do zore.