Zadnja tretjina meseca ramazana

Mesec posta je razdeljen na tri dele in vsak od njih ima svoj pomen. Prva tretjina je opredeljena kot milost, druga tretjina kot usmiljenje, zadnja kot osvobajanje od džehenemskega (peklenskega) ognja.

Poslanec Muhammed, a.s, je naš vzornik. Po njem se zgledujemo v njegovem verovanju, prakticiranju verskih dolžnosti in dejanjih iz vsakodnevnega življenja. Veliko je lepih in plemenitih primerov, kako je čas v mesecu ramazanu izkoriščal poslanec Muhammed, a.s., a bomo tokrat podrobneje predstavili, kaj se priporoča v zadnji tretjini oziroma zadnjih desetih dneh.

Poslanec Muhammed, a.s, se je v zadnji tretjini ramazana ves čas posvečal ibadetu (bogoslužju) in branju Kur’ana. Dneve in noči je izkoriščal v ta namen in k temu spodbujal tudi svoje člane družine. Zato se v zadnji tretjini ramazana v večini džamij organizira odhod izbranega posameznika v itikaf. Itikaf je poseben prostor v džamijah, kjer se posameznik zadnjo tretjino ramazana osami in svoj čas namenja izključno molitvi, branju Kur’ana, razmišljanju o Bogu ipd. Cilj ifikafa je ločevanje posameznika od ljudi, da bi se tako lažje približal Vzvišenemu Bogu in upal, da bo dosegel Njegovo zadovoljstvo.

V zadnji tretjini meseca ramazana se nahaja tudi posebna noč Lejletu-l-kadr. To je 27. noč meseca ramazana. Noč, ko je Vzvišeni Bog prek meleka Džibrila (angela Gabrijela) razodel prve stavke Kur’ana: ”V imenu Boga, Milostnega, Usmiljenega! Beri v imenu svojega Gospodarja, ki ustvarja. Ustvarja človeka iz zarodka. Beri, plemenit je tvoj Gospodar, ki uči pisati, ki človeka uči tisto, česar ne zna. ”(Kur’an, 96, 1–5)

Vrednosti zadnjih desetih dni meseca ramazana ni mogoče opisati. To je odlična priložnost za vsakega posameznika, da si pridobi Njegovo usmiljenje. Priložnost, da se ozremo nazaj in se pokesamo za vse, kar smo počeli, a ni v skladu z našim verskim prepričanjem. Poslanec Muhammed, a.s., je v teh dneh priporočal naslednjo dovo (priprošnjo): ”Moj Allah, Ti si tisti, ki odpušča, rad odpuščaš, zato odpusti tudi meni.”

Naj vas spomnimo, da ne pozabite na sadekatu-l-fitr − obveznost, ki jo je med mesecem ramazanom obvezen izvršiti vsak musliman, ne glede na spol in starost. Islamska skupnost je edina organizacija, ki je zadolžena za skrb in zbiranje zekata in sadekatu-l-fitra.