Potujoči cvet Srebrenice v preddverju velike dvorane Državnega zbora

Državni zbor v četrtek, 9. julija 2015, v preddverju velike dvorane gosti Potujoči cvet Srebrenice.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez je organizatorje spominskega programa 8.372 živih spominov, ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, sprejel v četrtek, 9. julija 2015, ob 10. uri v preddverju velike dvorane Državnega zbora. Ob tej priložnosti mu je pripet naprsni cvet Srebrenice, predsednik pa se je vpisal tudi v knjigo vtisov, ki spremlja Potujoči cvet Srebrenice. V knjigo je zapisal: »Spomin na nedolžne žrtve je opomin, solidarnost z njimi pa upanje«.

V okviru 10. redne seje Državnega zbora, ki se je začela ob 11. uri v veliki dvorani Državnega zbora, je imel predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez tudi govor v spomin na genocid v Srebrenici.

Med drugim je v govoru dejal: “Srebrenica ostaja velik črn madež naših generacij – madež, ki nas nazorno opozarja na prelomljene obljube ob koncu druge svetovne vojne ter na najhujše napake in pomanjkljivosti politično ohromele, a vendarle ne nemočne mednarodne skupnosti. Evropski parlament tako danes sprejema že tretjo resolucijo ob obeležitvi tragičnih dogodkov v Srebrenici. Temu izrazu sočutja in solidarnosti se v imenu Državnega zbora Republike Slovenije pridružujem tudi sam.” (prevzeto: www.dz-rs.si)

Govor si v celoti lahko preberete tukaj.

Organizatorji spominskega programa so za vse poslance Državnega zbora priskrbeli tudi 90 cvetov Srebrenice.

Ob tej priložnosti so se v knjigo vtisov vpisali predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, zunanji minister g. Karl Erjavec in ostali poslanci.